Madames Blanquette på kalv

Madames Blanquette på kalv
Foto: TV4

Blanquette på kalv betyder att köttet serveras i en ljus stuvning, här smaksatt med citron och persilja.

26 januari 2009
Visa mer
6

Du behöver

  • ca 1,5 kg kalvrygg (eller finare bitar)
  • salt och peppar
  • 2 dl vitt vin
  • 1 st gul lök, delad
  • 1 st morot, stor i bitar
  • några kvistar persilja
  • vatten
  • 6-8 korn vitpeppar
  • 2 st lagerblad, små
  • salt

Sås:

  • 2 msk margarin
  • 3 msk vetemjöl
  • 5-6 dl buljong från koket
  • 2 msk pressad citron
  • 1-2 klyftor vitlök, pressade
  • 1,5 dl grädde
  • 2 st äggulor
  • hackad persilja
  • citronstrimlor

Gör så här

  1. Skär köttet fritt från ben och dela det i mindre bitar. Krydda med salt och peppar och bryn det runtom i en panna med matfett. Lägg över i en gryta.
  2. Vispa ur pannan med vinet och slå detta i grytan. Tillsätt grönsakerna och kryddorna och slå på vatten så att det täcker köttet. Salta.
  3. Ge grytan ett uppkok, skumma väl och koka köttet under lock tills det är mört, ca 1-1 1/2 timme.
  4. Tag upp köttet och lägg det på varmt serveringsfat. Täck det med folie så att det håller sig varmt.
  5. Skumma av fettet från buljongen. Fräs margarin och mjöl till såsen och späd med den silade buljongen från koket. Tillsätt också grädden och låt såsen koka ihop en stund. Smaka av den med citron och vitlök.
  6. Tag såsen av värmen, rör ned äggulorna en i sänder och slå sedan såsen över köttet.
  7. Garnera fatet med hackad persilja och tunna strimlor av citronskal som fått ett hastigt uppkok i vatten. Pressad potatis passar bra till. Vill man förbereda rätten kokas köttet färdigt och får sedan ligga i buljongen tills såsen ska lagas.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept