Macka Susedalen

ca 2 h
10 smörgåsar
ca 2 h
10 smörgåsar

Du behöver

Bröd

  • 1000 g vatten
  • 1400 g lantvetemjöl
  • 200 g emmer
  • 45 g havssalt
  • 300 g aktiv surdeg

Bondostomelett

  • 12 ägg
  • 1000 g mjölk
  • 500 g grädde
  • 8 g svartpeppar
  • 17 g salt
  • 400 g riven bondost, alt. annan lagrad ost

Kantarellmajonnäs

  • 15 g smör eller olja
  • 100 g kantareller
  • 50 g äggula
  • 15 g dijonsenap
  • 10 g rödvinsvinäger
  • 300 g rapsolja
  • 8 g salt
  • 4 g svartpeppar

Skogspickles

  • 50 g ättika
  • 100 g socker
  • 150 g vatten
  • 100 g torkade trattkantareller
  • 1 rödlök
  • några blad svartkål alt. grönkål
  • 50 g lingon

Rökta hasselnötter

  • 80 g hasselnötter
  • 15 g rökt salt
  • 10 g vatten

Topping

  • harsyra

Gör så här

  1. Bröd
    Blanda alla ingredienser för hand och låt stå i en timme.
  2. Knåda ihop degen snabbt och ordentligt. Vik den en gång per timme tre gånger. Baka ut degen till önskade limpor och ställ kallt.
  3. Omelett
    Gör bondostomeletten genom att blanda allt och baka av i kapselplåt i 150 grader i 45-50 min.
  4. Kantarellmajonäs
    Stek kantarellerna i smör eller olja. Mixa dem med äggula, senap, salt, peppar och vinäger.
  5. Blanda i oljan långsamt så att en krämig majonnäs bildas. Blir den för tjock, ta i några droppar vatten.
  6. Skogspickles
    Gör skogspickles genom att koka upp och blanda ihop socker, ättika och vatten. Slå över trattkantarellerna. Skiva löken och lägg i lagen. Svartkålen skärs i lagom bitar och läggs i tillsammans med lingonen precis före servering.
  7. Rosta hasselnötterna i torr panna tillsammans med saltet. Slå på vattnet och låt det koka bort medan du skakar pannan. Nötterna ska bli snövita.
  8. Montering
    Rosta brödet. Lägg på en bit omelett. Spritsa på kantarellmajonnäs. Lägg på svamp, kål, lök och lingon. Garnera med nötter och harsyra.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept