Mac 'n' cheese med blomkål och hasselnötter

koket.se
Mac 'n' cheese med blomkål och hasselnötter
Foto: TV4
Lisa Lemke 2016
Lisa Lemke 2016

Mac 'n' cheese med blomkål och hasselnötter

12 ingredienser

Få saker är godare än gratinerad ost - här serveras den klassiskt på en mac and cheese.

Se Lisa Lemke laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 300 g torkade makaroner, gnocchi, farfalle eller penne
  • 1 gul lök (stor)
  • 1 klyfta vitlök
  • 50 g smör
  • 5 dl standardmjölk
  • 50 g vetemjöl
  • 120 g lagrad cheddarost, grovriven + mycket extra att toppa med
  • 0,5 msk torkad timjan
  • 1 msk dijonsenap
  • 400 g blomkål [ca 0,33 huvud]
  • 20 g hasselnötter, grovhackade

Till servering

  • grönsallad

Gör så här

  1. Sätt på ugnen på 225 grader, gratinering.
  2. Hacka gul lök och vitlök fint. Smält smöret i en kastrull, fräs löken tills den är mjuk. Tillsätt mjöl och låt fräsa under tiden du vispar runt i någon minut.
  3. Vispa ner mjölken lite i taget och låt den puttra i 2-4 minuter. Krydda med salt och peppar, rör ner riven ost, timjan och dijonsenap. Håll varm under tiden du förbereder de övriga ingredienserna.
  4. Skär blomkålen i små buketter och bitar. Koka pastan i saltat vatten och låt blomkålen koka med de sista 2 minuterna. Låt pasta och blomkål rinna av.
  5. Blanda ner pasta och blomkål i ostsåsen och sväng runt så att blandas noga. Smaka av med salt och peppar. Häll över allt i en ugnsfast form, toppa med mer riven ost (rikligt) och hackade hasselnötter, gratinera i ugnen tills allt fått fin färg. Servera med en fräsch grönsallad.