Prästens torsk

Prästens torsk
Foto: TV4

Prästens torsk

Av: Ma Oftedal

Från: Klockan nio hos stjärnorna

13 ingredienser

1h

Ugnsbakad torskryggstournedos med jordärtskockspuré, ugnsbakade grönsaker och färskriven pepparrot med smörsky. /Ma Oftedal

Vintips
Azabache Organic art nr 2708

Använd gärna en stektermometer när du tillagar fisken.

Ma bjöd även på
Moder jords välsignelse
Änglamat med blodstänk

Receptet är från tv-programmet Klockan åtta hos stjärnorna och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Jordärtskockspuré

  • ca 2 kg jordärtskocka
  • 1 msk smör
  • ca 1 dl grädde

Torsk

  • 600 g torskrygg
  • 1 l vatten, saltat

Ugnsbakade grönsaker

  • 16 körsbärstomater (på kvist)
  • 1 broccoli
  • olja

Serveras med

  • crema di balsamico
  • 15 cm färsk pepparrot
  • färsk timjan
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)

Gör så här

Jordärtskockspuré

  1. Skala och koka jordärtskockorna mjuka.
  2. Mixa med smör och grädde.
  3. Smaka av med salt och peppar.

Torsk och ugnsbakade grönsaker

  1. Värm ugnen till ca 100-150 grader.
  2. Torka av torsken och bind den med snöre så att det håller formen.
  3. Lägg torskbitarna i saltvatten och ställ i kylen i cirka 30 minuter.
  4. Lägg fisken i en ugnsfast form tillsammans med grönsakerna. Skiva smörklickar och lägg på fisken. Ringla lite olja över grönsakerna.
  5. Ställ i ugnen i ca 15 minuter (eller tills stektermometern i torsken visar 48 grader).

Vid servering

  1. Servera med färskriven pepparrot över torsken, balsamicocrème ringlat över grönsakerna samt klippt färsk timjan över purén.
  2. Servera det smälta smöret i en kanna bredvid.