Lyxiga Wallenbergare

Lyxiga Wallenbergare
Foto: TV4

Svensk husmanskost i lyxdivisionen. Vissa källor anger att receptet bör innehålla 15–20 procent kalvbräss. Vi håller oss dock till ren kalvfärs. Traditionella tillbehör är rårörda lingon, potatismos och gröna små ärter.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 250 g kalvinnanlår, malet till färs
  • salt
  • 3 äggulor
  • 2 dl vispgrädde, iskall
  • 1 tsk épice riche (fyra kryddor)
  • vitpeppar
  • ströbröd
  • smör

Till servering:

  • rårörda lingon
  • potatismos
  • gröna små ärter

Gör så här

  1. Be om hjälp i köttdisken att mala kalvköttet eller mal det själv på fina skivan i köttkvarnen, helst 3 gånger. Du kan annars köra i mixer till en mycket fin och slät färs. Ställ färsen i kylen.
  2. När färsen är riktigt kall blandar du i äggulorna och tillsätter den iskalla grädden, lite i taget under omrörning. Krydda färsen med salt, lite épice riche och peppar från kvarn.
  3. Forma färsen till stora rundlar högst 1 cm höga och vänd dem i ströbröd. Stek wallenbergarna i smör och lägg upp på tallrikar eller uppläggningsfat och häll brynt smör över.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept