Lyxig färskpotatis- och ramslökssoppa

45 m
4 - 6
Från Nyhetsmorgon

Fräsch soppa med färskpotatis, sommarlök och ramslök. Serveras med en liten sallad på färskpotatis, löjrom och crostini.

30 april 2015
Visa mer
45 m
4 - 6

Du behöver

Soppa

  • 10 små färskpotatisar
  • 1 knippe sommarlök
  • 2 kvistar timjan
  • 8 dl grönssaksbuljong
  • 20 g smör
  • 2 dl vitt vin
  • 2 dl grädde
  • salt
  • vitpeppar
  • ramslök, körvel, nässlor eller annan favoritkrydda

Servering

  • 1 påse babyspenat
  • lökarna från soppan
  • 5 kokta färskpotatisar
  • 30 g löjrom
  • 10 crostini
  • rapsolja
  • 1 citron
  • ramslök
  • smetana

Gör så här

  1. Soppa
    Skiva potatisen fint och skär ner löken, spara den vackra lilla löken längst ner till garnityr.
  2. Fräs lök och potatis i smöret och späd med buljongen och vinet.
  3. Koka i ca 20 min på låg värme, tillsätt sedan grädden och koka upp.
  4. Mixa soppan med ramslöken eller kryddorna. Smaksätt med salt och vitpeppar, ev lite citronsaft för syran. Observera att soppan tappar färg vid för lång värmehållning.
  5. Blir soppan kraftig så späd med mjölk eller mineralvatten så soppan blir lite skummig.
  6. Sallad
    Skiva potatisen och finstrimla lökarna, marinera lite i citronsaft och finrivet citronskal.
  7. Vänd ner lite rapsolja och salt och vitpeppar, riv ner lite ramslök.
  8. Lägg ut spenaten på ett fat, placera ut crostini, lägg på potatisen, lite smetana och toppa med löjrom.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept