Rödbetor i ångugn

Tommy Myllymäkis rödbetor
Foto: Matilda Lindeblad
Tommy Myllymäki 2016
Tommy Myllymäki 2016

Rödbetor i ångugn

Av: Tommy Myllymäki

Från: lyckas med ånga

8 ingredienser

En härlig djupröd färg har både rödbetor och svarta vinbär och de har även samma säsong i trädgården. Här möts de i en sallad som toppas med anis och getost. Rödbetans smak framhävs av anisen och svartvinbärsdressingen förstärker färgen.

Rödbetor kan förstås serveras med andra tillbehör också, till exempel havssalt och smör, smulad fetaost och valnötter eller kanske torkad skinka och grovhackad bladpersilja.

Ingredienser

portioner
  • 12 delikatessrödbetor

Svartvinbärsdressing:

  • 1 dl koncentrerad svartvinbärssaft
  • 1 tsk stött anis
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • salt

Garnering:

  • getost, krämig
  • timjankvistar och/eller svarta vinbär i klasar

Gör så här

  1. Borsta rödbetorna rena (låt lite blast vara kvar).
  2. Torka och lägg dem i en ugnsform.
  3. Sätt ugnen på full ånga och beräkna 30–45 minuter från det att den är varm.
  4. Prova med en sticka om rödbetorna är klara.
  5. Skölj dem i kallt vatten och dra bort skalet.
  6. Blanda svartvinbärssaft och anis (spara lite till serveringen) i en kastrull och låt det koka ihop till hälften.
  7. Låt kallna och sila sedan bort anisen.
  8. Vispa ner olja och rödvinsvinäger och smaka av med salt.
  9. Servera rödbetorna med ringlad dressing över.
  10. Bryt getosten över.
  11. Dekorera med timjan eller bär och avsluta med lite stött anis.