Havskräfta i ångugn

Havskräfta i ångugn
Foto: Matilda Lindeblad
Tommy Myllymäki 2016
Tommy Myllymäki 2016

Havskräfta i ångugn

Av: Tommy Myllymäki

Från: lyckas med ånga

13 ingredienser

Det här är ett fräscht tilltug med havskräfta, coleslaw och fänkål. Passar även utmärkt som förrätt. Havskräftan blir klar på ett par minuter i ugnen. Perfekt!

Den som vill tar tillvara havskräftornas skal och kokar en fond med vatten och vin. Härligt att ha i frysen till en skaldjurssås en annan gång.

Flodkräftor à la Louisiana. En rustik rätt som är bra att bjuda många på. Lägg kokt färskpotatis, gula lökar (små eller delade) och några vitlöksklyftor i en långpanna. Lägg på tinade flodkräftor. Häll på lite hönsbuljong, strö över chilipulver och en gnutta salt och ångkoka ca 10 minuter tills löken är genomkokt. Servera med bröd, direkt från långpannan.

Ingredienser

portioner
  • 12 råa medelstora havskräftor
  • salt

Marinad:

  • 3 msk olivolja
  • 2 msk citron, pressad
  • 2 msk färsk bladpersilja, finskuren
  • 1 klyfta vitlök, hackad
  • 1 tsk chilifrukt, finhackad

coleslaw:

  • 0,5 fänkål
  • 1 dl grekisk yoghurt
  • salt
  • svartpeppar

Tillbehör:

  • 12 tunna smörstekta skivor av baguette

Garnering:

  • fänkålsdill

Gör så här

  1. Skala havskräftorna.
  2. Blanda marinaden och låt kräftorna ligga och dra i den ca 30 minuter.
  3. Strimla fänkålen riktigt fint med en osthyvel.
  4. Spara dillen till garnering.
  5. Blanda med yoghurt och smaka av med salt och svartpeppar.
  6. Lägg skaldjuren i en ugnsform och salta lätt.
  7. Sätt ugnen på full ånga och beräkna 2–3 minuter från det att ugnen är varm.
  8. Direkt före servering; klicka fänkålsyoghurt på bröden och toppa med havskräftor.
  9. Pensla på lite av marinaden och garnera med fänkålsdill.