Lutfisk med vit sås, ärtpuré och senap

Lutfisk med vit sås, ärtpuré och senap
Foto: TV4

Köp gärna rejält med lutfisk, eftersom en del kan “försvinna” vid tillagningen.

26 januari 2009
Visa mer

Du behöver

  • 2 kg lutfisk
  • 2 msk smör
  • 1,5 msk salt

Vit sås:

  • 2 msk smör
  • 4 msk vetemjöl
  • 5 dl mjölk
  • salt och malen vitpeppar
  • Ärtpuré:
  • 4 dl torkade gröna ärter
  • 1,8 liter vatten
  • 1 gul lök
  • 1 lagerblad
  • 2 kryddnejlikor
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk smör
  • Skånsk senap:
  • 1 dl Svarta senapsfrön
  • vatten
  • salt

Gör så här

  1. Om lutfisken behöver läggas i blöt: lägg den i rikligt med kallt vatten. Vill du ha riktigt fast fisk kan du låta fisken ligga i blöt upp till 1 dygn. Vill du ha en mjukare fisk, låt den ligga några timmar. Slå av vattnet innan fisken anrättas.
  2. Förvärm ugnen till 225°. Lägg den väl avrunna fisken på en smörad ugnssäker form eller fat med kant. Strö över saltet (som gör att fisken håller ihop bättre). Täck med smörad folie så att det blir helt lufttätt. Sätt fisken i ugnen i 40-50 minuter, beroende på hur tjock fisken är. Den ska vara vit och mjäll när den är färdig. Slå försiktigt av det vatten som bildats i formen.
  3. Vitsås: Smält smöret i en kastrull. Ta av kastrullen från värmen och rör i mjölet. Tillsätt under omrörning mjölk, salt och vitpeppar. Låt såsen småkoka på låg värme i 10-15 minuter. Passa så att den inte bränns vid.
  4. Ärtpuré: Blötlägg ärterna över natten i 1 liter kallt vatten. Skala löken och skär den i grova bitar. Slå av vattnet och koka ärterna i ca 8 dl nytt vatten tillsammans med salt, lök, kryddnejlikor och lagerblad. Låt sjuda sakta under lock i ca 1 timme. Rör ner smöret före servering.
  5. Skånsk senap: Krossa senapsfröna med en senapskula i en skål. De kan annars krossas i mortel. Fukta med vatten tills senapen får en konsistens som en tjock pasta. Krydda med salt.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept