Lutfisk med vit sås

Lutfisk med vit sås
Foto: TV4

Mild och lätt är lutfisken som en vilopaus i julmaten. Köp gärna färdiglutad fisk, att luta själv är som ett helt företag.

26 januari 2009
Visa mer

Du behöver

  • 2 kg lutfisk
  • 2 msk smör
  • 1,5 msk salt

Vit sås:

  • 2 msk smör
  • 4 msk vetemjöl
  • 5 dl mjölk
  • salt och malen vitpeppar

Gör så här

  1. Om lutfisken behöver läggas i blöt: lägg den i rikligt med kallt vatten. Vill du ha riktigt fast fisk kan du låta fisken ligga i blöt upp till 1 dygn. Vill du ha en mjukare fisk, låt den ligga några timmar. Slå av vattnet innan fisken anrättas.
  2. Förvärm ugnen till 225°. Lägg den väl avrunna fisken på en smörad ugnssäker form eller fat med kant. Strö över saltet (som gör att fisken håller ihop bättre). Täck med smörad folie så att det blir helt lufttätt. Sätt fisken i ugnen i 40-50 minuter, beroende på hur tjock fisken är. Den ska vara vit och mjäll när den är färdig. Slå försiktigt av det vatten som bildats i formen.
  3. Vitsås: Smält smöret i en kastrull. Ta av kastrullen från värmen och rör i mjölet. Tillsätt under omrörning mjölk, salt och vitpeppar. Låt såsen småkoka på låg värme i 10-15 minuter. Passa så att den inte bränns vid.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept