Loves Victoriatårta

Loves Victoriatårta
Foto: Andreas Lundberg/TV4

En klassisk gräddtårta med sockerkaksbotten fylld med drottningsylt och hemmagjord vaniljkräm och med garnering av färska bär.

Det här är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar junior.

19 november 2015
Visa mer

Du behöver

Sockerkaksbotten

  • 4 ägg
  • 2 dl socker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 1,5 tsk bakpulver

Hemgjord vaniljkräm

  • 5 dl mjölk
  • 1 vaniljstång
  • 1,5 dl strösocker
  • 7 äggulor
  • 0,75 dl maizena
  • 50 g mjukt smör

Drottningsylt

  • 125 g färska hallon
  • 125 g färska blåbär
  • 1 dl syltsocker
  • 125 g färska hallon, till dekoration
  • 125 g färska blåbär, till dekoration

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda i mjöl, potatismjöl och bakpulver.
  3. Smöra och bröa en form med löstagbar botten.
  4. Grädda i nedre delen av ugnen i 30-35 minuter.
  5. Ta ut formen och låt den svalna.
  6. Vaniljkräm
    Koka upp mjölk med delad och urskrapad vaniljstång. Lyft ur stången efter uppkoket.
  7. Vispa strösocker, äggula och majsstärkelse vitt och pösigt. Slå över den heta mjölken under vispning.
  8. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp under kraftig vispning, häll över i en kall skål när blandningen tjocknat ordentligt.
  9. Smält smöret i den varma krämen under vispning, fortsätt vispa tills krämen är slät.
  10. Kyl vaniljkrämen i ett isbad eller i kylskåp.
  11. Sylt
    Koka upp blåbär, hallon och syltsocker under omrörning. Låt svalna.
  12. Montering
    Dela tårtbottnen i tre delar.
  13. Bred drottningsylt på ett lager, lägg på en botten lägg på vaniljkräm.
  14. Vispa grädde. Smeta ut grädde i ett tunt lager på hela tårtan med en slickepott.
  15. Fyll en sprits med vispad grädde. Spritsa på tårtan.
  16. Garnera med färska blåbär och hallon.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept