Portermarinerad viltgryta med kantareller

Portermarinerad viltgryta med kantareller
Foto: Ingvar Eriksson
Louise Johansson Kockarnas kamp
Louise Johansson Kockarnas kamp

Portermarinerad viltgryta med kantareller

21 ingredienser

Receptet på portermarinerad viltgryta tar cirka 2 timmar att tillaga samt bör marineras i ett dygn. Receptet är hämtat ur boken Taste by Louise.

Läs mer om boken

Taste by Louise

Ingredienser

portioner
  • 3 dl portvin eller fylligt rött vin
  • 2 klyftor vitlök, finhackade
  • 2 msk enbär, krossade
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 gul lök, grovhackad
  • 1 palsternacka, skalad och grovhackad
  • 2 morötter, skalade och grovhackade
  • 700 g viltkött, skuret i grytbitar (t ex vildsvin, älg, hjort, rådjur)
  • 2 msk olja, till stekning
  • 3 dl viltbuljong
  • 200 g kantareller, rensade och delade
  • 2 msk smör
  • 150 g ädelost, smulad
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 msk soja
  • 2 msk svartvinbärsgelé
  • majsstärkelse
  • salt
  • svartpeppar, nymald
  • 800 g potatis, nykokt
  • 1 kruka färsk persilja, hackad

Gör så här

  1. Blanda portvin, vitlök, enbär och timjan till en marinad.
  2. Tillsätt löken och rotfrukterna. Lägg i köttet och låt dra i kylen i minst ett
  3. dygn.
  4. Ta upp köttbitarna ur marinaden och bryn dem i olja i en stor gryta.
  5. Slå över marinaden med rotfrukterna.
  6. Tillsätt därefter viltbuljongen. Låt koka under lock tills köttet är mört, cirka 1.5 timme.
  7. Stek kantarellerna i smör.
  8. Tillsätt kantareller, ädelost, grädde, soja och gelé i grytan.
  9. Red av med maizena och smaka av med salt och peppar.
  10. Låt sjuda i cirka 5 minuter.
  11. Servera grytan tillsammans med potatis och garnera med hackad persilja.