Råmarinerad lax med senapsgrädde

Råmarinerad lax med senapsgrädde
Foto: TV4
Louise Johansson Kockarnas kamp
Louise Johansson Kockarnas kamp

Råmarinerad lax med senapsgrädde

15 ingredienser

30 min

Laxen marineras i citron och fläder och smälter i munnen. Serveras tillsammans med betor, dill och en fluffig kräm på grovkornig senap. /Louise Johansson

Har du tid kan du stoppa in laxen i frysen ca 30-45 minuter innan den ska skäras, på så vis är det lättare att skära tunna skivor.

Ingredienser

portioner

lax

  • 300 g lax (mittbiten)
  • 2 msk fläderblomssaft
  • 0,5 citron, saft och rivet skal
  • salt
  • svartpeppar, nymald

Senapsgrädde

  • 1 msk grovkornig senap
  • 1,5 dl grädde, vispad
  • 1 msk dill, hackad
  • salt
  • svartpeppar, nymald
  • 1 tsk grovkornig senap (till garnering)

Till servering

  • 0,5 vitt bröd (t ex focaccia, lantbröd, formfranska)
  • 2 msk olivolja
  • 2 betor (gärna av olika färg)
  • 0,6 dl dill, plockad

Gör så här

  1. Skär bort skinnet från laxen och skiva i tunna skivor.
  2. Blanda försiktigt skivorna med flädersaft, citronsaft och -skal av citron, salt och nymald svartpeppar, ställ kallt.
  3. Sätt ugnen på 175 grader.
  4. Plocka tussliknande bitar av brödet och blanda med olivolja och flingsalt.
  5. Rosta krispiga och gyllene i cirka 5-7 minuter.
  6. Rör samman ingredienserna till senapsgrädden och smaka av med salt och nymald svartpeppar (häll gärna upp krämen i spritspåse).
  7. Skiva betor tunt på mandolin eller för hand och lägg i kallt vatten så de blir krispiga.
  8. Lägg upp laxen på ett stort fat och klicka på senapsgrädde.
  9. Garnera med krutonger, betor och dill.