Endivesnittar

Endivesnittar
Foto: Ingvar Eriksson
Louise Johansson Kockarnas kamp
Louise Johansson Kockarnas kamp

Endivesnittar

21 ingredienser

35 min

Receptet på endivesnittar är hämtat ur boken Taste by Louise.

Ingredienser

portioner

Makrillfyllning

  • 1 endive
  • 1 varmrökt makrillfilé
  • 0,5 dl crème fraîche
  • 0,5 äpple, finhackat
  • 0,5 dl knipplök, hackad (spara lite till garnering)
  • 1 krm salt

Lax- och mangofyllning

  • 1 endive
  • 150 g lax, skinnfri
  • 0,5 mango, skalad
  • 1 knipplök
  • 2 msk färsk koriander, finhackad
  • 0,5 röd chilifrukt, finhackad
  • 1 msk olivolja

Auberginefyllning

  • 1 endive
  • 1 dl olivolja
  • 0,5 aubergine, grovhackad
  • 2 klyftor vitlök, finhackade
  • salt
  • svartpeppar, nymald
  • 1 msk strösocker
  • 1 dl kalamataoliver, halverade

Gör så här

Makrillfyllning

  1. Plocka bladen från endivsalladen
  2. Bena ur och rensa makrillen.
  3. Bryt den i mindre bitar och lägg i en bunke.
  4. Tillsätt crème fraiche, äpple, knipplök och salt och blanda.
  5. Klicka ut fyllningen på endivbladen och garnera med lite hackad knipplök.

Lax- och mangofyllning

  1. Plocka bladen från endivsalladen.
  2. Skär laxen och mangon i små kuber och skiva löken tunt.
  3. Blanda lax, mango, knipplök, koriander, chili och olivolja.
  4. Fördela fyllningen på endivbladen.

Auberginefyllning

  1. Plocka bladen från endivsalladen.
  2. Hetta upp hälften av oljan i en stekpanna.
  3. Stek aubergine och vitlök så de får färg och blir mjuka.
  4. Dra av från värmen och mixa slätt med en stav- eller minimixer.
  5. Tillsätt resterande olivolja droppvis under konstant mixning tills det blir en slät kräm.
  6. Smaka av med salt, svartpeppar och socker.
  7. Klicka ut fyllningen på endivbladen och garnera med kalamataoliver.