Jordgubbar ”Mojito” med sabayonnesås

Jordgubbar ”Mojito” med sabayonnesås
Foto: TV4
Louise Johansson Kockarnas kamp
Louise Johansson Kockarnas kamp

Jordgubbar ”Mojito” med sabayonnesås

18 ingredienser

1 h 15 min

Mojito är en av mina favoritdrinkar! Här har jag kombinerat smakerna till en riktigt god sommardessert. Jordgubbar marinerade i mynta och lime med romindränkt sockerkaka och fluffig sabayonne. /Louise Johansson

Sabayonne ska man äta direkt när den är nyvispad. Men det finns ett trick om man vill förbereda såsen innan, vispa såsen först över vatten bad vitt och fluffig. Ta av bunken och fortsätt vispa tills krämen är helt kall. Rör i ett smält gelatin blad och 1 dl vispad grädde, precis innan servering rör du krämen slät igen.

Vintips
Liquid Gold Beerenauslese (nr 77087) 169- (37 cl)

Se fler recept från

Nyhetsmorgon

Ingredienser

portioner

Jordgubbar

  • 400 g jordgubbar, rensade och delade i kvartar
  • 2 limefrukter, saft och rivet skal
  • 2 msk rörsocker
  • 0,5 dl färsk mynta, hackad spara lite till garnering

Sabayonne

  • 2 äggulor
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 dl marsalavin (eller vitt vin)
  • 1 tsk citron, saft

Sockerkaka

  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 75 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 0,5 dl ströbröd
  • 2,5 msk mörk rom
  • 2 msk strösocker
  • 2 msk vatten

Gör så här

Sockerkaka

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smöra och bröa en kakform.
  3. Vispa ägg och socker vitt och poröst.
  4. Bryn smöret så att de får en nötaktig doft, passa så att det inte bränner och rör ner det i ägg- och sockerblandningen.
  5. Blanda mjöl och bakpulver i en skål och vänd ner med slickepott så att luften behålls.
  6. Tillsätt mjölk och rör till en smidig smet.
  7. Häll upp i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter.
  8. Låt svalna och stjälp upp.

Sabayonne

  1. Blanda alla ingredienser i en bunke.
  2. Vispa över vattenbad oavbrutet tills konsistensen är krämig och börjar tjockna, ca 5-7 minuter.
  3. Servera direkt.

Jordgubbar

  1. Blanda råsocker och limesaft och -skal i en skål.
  2. Häll marinaden över jordgubbarna och vänd försiktigt runt med mynta.

Uppläggning

  1. Blanda mörk rom, socker och vatten i en skål.
  2. Skär ut jämna bitar av sockerkakan och doppa i romblandningen.
  3. Lägg upp en bit sockerkaka i en djup tallrik eller i ett större glas.
  4. Lägg på jordgubbar och en sked sabayonnesås och bränn eventuellt av med en bruléebrännare.
  5. Garnera med myntablad.