Flanksteak med bearnaise och ugnsrostad potatis

Flanksteak med bearnaise och ugnsrostad potatis
Foto: Louise Johansson
Louise Johansson Kockarnas kamp
Louise Johansson Kockarnas kamp

Flanksteak med bearnaise och ugnsrostad potatis

20 ingredienser

1h

En god och saftig köttbit som helst ska tillagas medium rare. Njut tillsammans med stjärnanissmaksatt bearnaisesås!

När du tillagar bearnaisesåsen: Rör samman reduktionen med äggulor med en vanlig visp istället för en ballongvisp. Då kommer man åt alla kanter i kastrullen och det är mindre chans att såsen blir skuren.

När jag var liten skulle jag nog kunna leva på bearnaisesås. Jag har alltid älskat den såsen, speciellt serverad tillsammans med en god köttbit. Det är en enorm skillnad på en egen och hemgjord bearnaisesås än pulvervarianter och halvfabrikat. Väl värt att tillaga detta recept och känn skillnaden! /Louise Johansson

Ingredienser

portioner
  • 700 g flanksteak (finns att köpa i välsorterade matbutiker)
  • 1 msk rapsolja + 1 msk smör till stekning
  • salt
  • svartpeppar, nymald

Stjärnanisbearnaise

  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 8 stjärnanis, hela
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 2 dl vitt vin
  • 3 äggulor
  • 250 g smör
  • 0,5 dl färsk kruspersilja, hackad
  • salt
  • 1 krm cayennepeppar

Ugnsrostad potatis

  • 500 g delad potatis med skal (gärna delikatess- eller färskpotatis)
  • 1 dl hasselnötter, grovt hackade
  • 1 rödlök, grovt hackad
  • 1 tsk honung, flytande
  • 2 msk olivolja
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Gör så här

Flanksteak

  1. Sätt ugnen på 130 grader. Gnid in köttet i salt och peppar runt om.
  2. Hetta upp en stekpanna med rapsolja och lägg i köttbiten, vänd den efter ca 1,5 minut och tillsätt smöret.
  3. Ös smöret över köttbiten, ta upp den efter ca 1,5 minut och lägg i en ugnssäker form.
  4. Stick en termometer i den tjockaste delen av köttet. Baka av tills det har en innertemperatur på 52 grader. Låt vila i ca 5-10 minuter.
  5. Skiva köttet mot fibrerna i ca 2 cm tjocka skivor och servera.

Stjärnanisbearnaise

  1. Smält smöret, låt svalna.
  2. Fräs lök och stjärnanis i smör i en kastrull. Tillsätt vitvinsvinäger och vitt vin, reducera till 2/3 återstår.
  3. Sila av reduktionen och häll tillbaka den i kastrullen, låt svalna och rör i äggulor.
  4. Sänk värmen på spisen till medelvärme. Ställ tillbaka kastrullen på spisen under ständig omröring tills reduktion- och äggblandningen tjocknar.
  5. Ta av kastrullen från spisen, tillsätt skirat smör i en tunn stråle under kraftig omröring.
  6. Tillsätt hackad persilja, salt och cayennepeppar.

Ugnsrostad potatis

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Blanda potatis med hasselnötter, rödlök, flytande honung, olivolja, salt och peppar och lägg i en ugnssäker form.
  3. Ugnsrosta i ca 40 minuter tills potatisen är helt mjuk och har fått en gyllene färg.