Saffransmarulk med fänkål och rosmarinpaket

Saffransmarulk med fänkål och rosmarinpaket
Foto: TV4

Saffransmarulk med fänkål och rosmarinpaket

Av: Louise - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

28 ingredienser

1h 30 min

En varmrätt med annorlunda, välkomponerade smaker. Servera marulken med potatispuré och skirat smör.

Vintips från Louise
Art nr 2708 Azabache Organic Crianza, 79 kr

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig

Ingredienser

portioner

Marulk

  • 4 marulksfiléer
  • 0,5 g saffran
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 fänkål, skivad
  • 16 körsbärstomater
  • 16 svarta oliver, urkärnade
  • 1 dl olivolja
  • 1 knippe rosmarin
  • 2 msk crema di balsamico
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 tsk vitpeppar

Fänkålspuré

  • 0,5 fänkål
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,2 dl kycklingbuljong
  • 1 dl grädde
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)

Potatispuré

  • 4 potatisar
  • 25 g smör
  • 2 nypor havssalt
  • 0,3 blomkål

Skirat smör

  • smör
  • 2 äggulor
  • 1 msk vinäger
  • 1 nypa salt
  • 1 nypa peppar
  • 1 msk citron, pressad

Gör så här

Marulk

  1. Värm ugnen till 175 grader.
  2. Lägg Marulken på ett bakplåtspapper.
  3. Fördela den skivade fänkålen, hela coctailtomater, hela oliver över fisken.
  4. Finhacka vitlöken.
  5. Blanda olivoljan, basamico, hackad vitlök, saffran och kryddor i en skål.
  6. Ringla över fisken.
  7. Knyt ihop bakplåtspappret och ställ mitt i ugnen på 275 grader under cirka 13 minuter.

Potatispuré

  1. Koka potatisen ”al dente”.
  2. Mixa med kryddor och smör.
  3. Dela blomkålen till små knippor.
  4. Stek hastigt i smör på hög värme.
  5. Servera blomkålen över potatispurén.

Fänkålspuré

  1. Skär fänkålen och löken i bitar, fräs dem mjuka i olja.
  2. Häll i kycklingbuljongen och grädden och koka tills det är mjukt.
  3. Mixa allt och krydda.

Skirat smör

  1. Smält smöret och försök att få det till en temperatur av 50 grader.
  2. Lägg gulorna och vinägern i en kastrull och vispa kraftigt med visp på spisen på medelvärme tills gulorna är cirka 50 grader.
  3. Häll i smöret i tunn stråle under vispning tills såsen tjocknat.
  4. Smaka av med salt och peppar och eventuellt lite pressad citron.