Höstgryta med brown ale och plommon

Louise Johansson Kockarnas kamp

Höstgryta med brown ale och plommon

18 ingredienser

ca 2h

God köttgryta på på högrev, märgpipa, bog eller innanlår som skärs i grytbitar och kokas länge med öl och timjan och som innehåller rotfrukter och plommon.

Ingredienser

portioner
  • 700 g nötkött (t ex högrev, märgpipa, bog eller innanlår)
  • 1 gul lök
  • 2 msk rapsolja
  • 2 msk smör
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 msk muscovadosocker
  • 50 cl brown ale
  • 0,5 dl kavfond, koncentrerad + 8 dl vatten
  • 10 plommon, torkade eller färska
  • 15 cm purjolök
  • 4 dl blandade rotfrukter, hackade
  • 2 lagerblad
  • majsstärkelse, till redning
  • 1 msk japansk soja
  • salt
  • malen svartpeppar
  • 800 g potatis, nykokt, till servering
  • 0,5 dl persilja, hackad, till garnering

Gör så här

  1. Skär köttet i grytbitar. Hacka löken grovt.
  2. Hetta upp en stekpanna med olja och smör och bryn köttet runt om. Tillsätt timjan, lök och socker och bryn i ytterligare 1 minut.
  3. Häll i öl, vatten och kalvfond. Låt koka under lock i cirka 1 timme. Tillsätt eventuellt mer vatten om vätskan dunstar. Skumma av då och då.
  4. Kärna ur och dela plommonen. Hacka purjoloken grovt.
  5. Tillsätt plommon, purjolök, rotfrukter och lagerblad i grytan och koka i ytterligare 30 minuter tills köttet känns mört och går att dra isär.
  6. Red av grytan med maizena och smaka av med soja, salt och svartpeppar. Låt sjuda i cirka 5 minuter.
  7. Servera grytan tillsammans med kokt potatis och garnera med hackad persilja.