Höstgryta med brown ale och plommon

ca 2h
4
Från Nyhetsmorgon

God köttgryta på på högrev, märgpipa, bog eller innanlår som skärs i grytbitar och kokas länge med öl och timjan och som innehåller rotfrukter och plommon. 

9 november 2013
Visa mer
ca 2h
4

Du behöver

  • 700 g nötkött (t.ex. högrev, märgpipa, bog eller innanlår)
  • 1 gul lök
  • 2 msk rapsolja
  • 2 msk smör
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 msk muscovadosocker
  • 50 cl brown ale
  • 0,5 dl koncentrerad kavfond + 8 dl vatten
  • 10 plommon, torkade eller färska
  • 15 cm purjolök
  • 4 dl blandade rotfrukter, hackade
  • 2 lagerblad
  • maizena till redning
  • 1 msk japansk soja
  • salt och nymald svartpeppar
  • 800 g potatis, nykokt, till servering
  • 0,5 dl persilja, hackad till garnering

Gör så här

  1. Skär köttet i grytbitar. Hacka löken grovt.
  2. Hetta upp en stekpanna med olja och smör och bryn köttet runt om. Tillsätt timjan, lök och socker och bryn i ytterligare 1 minut.
  3. Häll i öl, vatten och kalvfond. Låt koka under lock i cirka 1 timme. Tillsätt eventuellt mer vatten om vätskan dunstar. Skumma av då och då.
  4. Kärna ur och dela plommonen. Hacka purjoloken grovt.
  5. Tillsätt plommon, purjolök, rotfrukter och lagerblad i grytan och koka i ytterligare 30 minuter tills köttet känns mört och går att dra isär.
  6. Red av grytan med maizena och smaka av med soja, salt och svartpeppar. Låt sjuda i cirka 5 minuter.
  7. Servera grytan tillsammans med kokt potatis och garnera med hackad persilja.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept