Carpaccio med prästostkräm

Louise Johansson Kockarnas kamp

Carpaccio med prästostkräm

14 ingredienser

1 dygn + 40 min

Carpaccio, lövtunna skivor av oxfilé som serveras med prästostkräm, rostade hasselnötter och knaperstekt kapris. Kräver lite förberedelsetid men är en lyxig förrätt att imponera med!

Ingredienser

portioner

Carpaccio med kapris och hasselnötter

  • 200 g oxfilé (hel bit)
  • 1 dl hasselnötter
  • 0,75 dl kapris
  • 3 msk smör, till stekning
  • 30 g salladsmix (t ex Ruccola-, maché- eller röd mangoldsallad)
  • 0,5 citron, färskpressad saft och rivet skal
  • 1 msk olivolja, till salladen + 1 msk till servering
  • salt
  • malen svartpeppar
  • 2 kvistar färsk timjan, till garnering

Prästostkräm

  • 2 dl crème fraîche
  • 2 dl lagrad prästost, riven
  • 0,5 krm cayennepeppar
  • salt

Gör så här

Förberedelser

  1. Forma oxfilén till en rulle med hjälp av plastfilm. Frys in i ett dygn.
  2. Ta ut oxfilén ur frysen och låt den bli halvtinad.

Prästostkräm

  1. Värm crème fraiche och tillsätt osten under omröring tills den är helt smält. Smaka av med salt och cayennepeppar. Häll upp i en skål, låt svalna och ställ kallt i kylskåp.

Tillbehör

  1. Rosta under tiden hasselnötterna i en panna tills skalet mörknar. Häll över på ett fat, låt svalna och gnugga bort det mesta av skalet mellan handflatorna. Hacka grovt och ställ åt sidan.
  2. Lägg kaprisen på hushållspapper och låt rinna av väl. Stek knaprig i smör och lägg upp på nytt hushållspapper så att överflödigt fett försvinner.

Carpaccio

  1. Skiva oxfilén i tunna skivor och tryck försiktigt ut dem med knivens baksida, så de blir ännu tunnare.
  2. Lägg upp några skivor oxfilé på tallrikarna, salta, peppra, riv över citronskal och ringla över 1 msk olivolja.
  3. Slunga salladen med citronsaft, 1 msk olivolja, salt och peppar. Lägg lite sallad på köttet och klicka på några skedar av ostkrämen.
  4. Strö över kapris och hasselnötter och garnera med plockade timjanblad.