Carpaccio med prästostkräm

1 dygn + 40 min
4
1 dygn + 40 min
4

Du behöver

Carpaccio med kapris och hasselnötter

  • 200 g oxfilé, hel bit
  • 1 dl hasselnötter
  • 0,75 dl kapris
  • 3 msk smör till stekning
  • 30 g blandad sallad (t.ex. Ruccola-, maché- eller röd mangoldsallad)
  • 0,5 citron, färskpressad saft och rivet skal
  • 1 msk olivolja till salladen + 1 msk till servering
  • Salt och nymald svartpeppar
  • 2 kvistar färsk timjan till garnering

Prästostkräm

  • 2 dl crème fraiche
  • 2 dl vällagrad prästost, riven
  • 0,5 krm cayennepeppar
  • Salt

Gör så här

  1. Förberedelser
    Forma oxfilén till en rulle med hjälp av plastfilm. Frys in i ett dygn.
  2. Ta ut oxfilén ur frysen och låt den bli halvtinad.
  3. Prästostkräm
    Värm crème fraiche och tillsätt osten under omröring tills den är helt smält. Smaka av med salt och cayennepeppar. Häll upp i en skål, låt svalna och ställ kallt i kylskåp.
  4. Tillbehör
    Rosta under tiden hasselnötterna i en panna tills skalet mörknar. Häll över på ett fat, låt svalna och gnugga bort det mesta av skalet mellan handflatorna. Hacka grovt och ställ åt sidan.
  5. Lägg kaprisen på hushållspapper och låt rinna av väl. Stek knaprig i smör och lägg upp på nytt hushållspapper så att överflödigt fett försvinner.
  6. Carpaccio
    Skiva oxfilén i tunna skivor och tryck försiktigt ut dem med knivens baksida, så de blir ännu tunnare.
  7. Lägg upp några skivor oxfilé på tallrikarna, salta, peppra, riv över citronskal och ringla över 1 msk olivolja.
  8. Slunga salladen med citronsaft, 1 msk olivolja, salt och peppar. Lägg lite sallad på köttet och klicka på några skedar av ostkrämen.
  9. Strö över kapris och hasselnötter och garnera med plockade timjanblad.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept