Västerbottenstarte med löjrom

Västerbottenstarte med löjrom
Foto: Ingvar Eriksson
Louise Johansson Kockarnas kamp
Louise Johansson Kockarnas kamp

Västerbottenstarte med löjrom

11 ingredienser

40 min

Två riktigt svenska råvaror i en lyckad kombination serverade i miniformat. Pajen går bra att frysa och kan på så vis förberedas långt innan den ska serveras. Man kan servera pajen som en hel och stor paj på buffébordet, vilket passar perfekt till kräftskivan.

Recept från kokboken Taste by Louise. Läs mer om boken Taste by Louise

Ingredienser

portioner

Västerbottentarte

  • 75 g smör, rumstempererat
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1,5 dl vispgrädde, vispad
  • 1,5 dl vispgrädde, flytande
  • 3 äggulor
  • 150 g Västerbottensost, riven
  • salt

löjrom

  • 1 krm cayennepeppar
  • 70 g löjrom
  • 2 dl crème fraîche
  • dillkvist, till garnering

Gör så här

Tarte

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Tärna smöret och blanda med mjöl till en torr pajdeg.
  3. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant.
  4. Förgrädda pajskalet i cirka 10 minuter mitt i ugnen.
  5. Blanda försiktigt vispad grädde, flytande grädde och äggulor i en skål.
  6. Tillsätt osten och smaka av med salt och cayennepeppar.
  7. Häll ostsmeten i pajskalet och grädda i cirka 20 minuter mitt i ugnen tills pajen har en gyllene färg. Låt svalna.

Uppläggning

  1. Stansa ut minipajer med en stansring, alternativt en rund pepparkaksform, och lägg upp på ett fat.
  2. Lägg en klick löjrom och lite crème fraiche på varje tarte och toppa med en dillkvist.