Västerbottenstarte med löjrom

40 min
8
Västerbottenstarte med löjrom
Foto: Ingvar Eriksson
40 min
8

Du behöver

Västerbottentarte

  • 75 g smör, rumstempererat
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1,5 dl vispgrädde, vispad
  • 1,5 dl vispgrädde, flytande
  • 3 st äggulor
  • 150 g Västerbottensost, riven
  • salt

Löjrom

  • 1 krm cayennepeppar
  • 70 g löjrom
  • 2 dl crème fraiche
  • Dillkvistar till garnering

Gör så här

  1. Tarte
    Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Tärna smöret och blanda med mjöl till en torr pajdeg.
  3. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant.
  4. Förgrädda pajskalet i cirka 10 minuter mitt i ugnen.
  5. Blanda försiktigt vispad grädde, flytande grädde och äggulor i en skål.
  6. Tillsätt osten och smaka av med salt och cayennepeppar.
  7. Häll ostsmeten i pajskalet och grädda i cirka 20 minuter mitt i ugnen tills pajen har en gyllene färg. Låt svalna.
  8. Uppläggning
    Stansa ut minipajer med en stansring, alternativt en rund pepparkaksform, och lägg upp på ett fat.
  9. Lägg en klick löjrom och lite crème fraiche på varje tarte och toppa med en dillkvist.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept