Krämig hummersoppa

55 min
4
Krämig hummersoppa
Foto: TV4
55 min
4

Du behöver

Soppa

  • 1 st hummer, stor, eller 2 små humrar
  • 1 st gul lök, liten
  • 1 st morot, liten
  • 1 knippa persilja
  • 80 g rotselleri
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 4 msk smör
  • 1,5 msk tomatpuré
  • 3 dl torrt vitt vin
  • 2 msk konjak
  • 1,5 st fiskbuljongtärningar
  • mjöl
  • 1,5 dl vatten
  • 0,5 st saffranskuvert, 0.25 g
  • 5 dl vispgrädde
  • 1,5 dl crème fraiche
  • 0.5-1 tsk salt
  • 0,25 krm cayennepeppar

Serveras med

  • Oststänger

Gör så här

  1. Om du köpt frysta humrar, tina dem helt genom att lägga den oöppnade förpackningen i kallt vatten några timmar.
  2. Spola sedan av humrarna i kallt vatten.
  3. Skala dem noga.
  4. Spara stjärtarna och köttet från de större klorna.
  5. Spara alla skal och inkråmet, förutom magsäcken.
  6. Skala och skär lök, rotselleri, vitlök och moroten i små tärningar.
  7. Hacka persiljan inklusive stjälkarna.
  8. Blanda vinet och konjak med vattnet.
  9. Koka upp och lös fiskbuljongtärningarna däri.
  10. Blanda mjölet i en kopp med 2 matskedar smör till en slät massa.
  11. Fräs alla grönsaker i ca 2 matskedar smör i en kastrull, utan att de får färg.
  12. Tillsätt tomatpurén, saffran och hummerskalen.
  13. Späd med vinbuljongen och låt det koka sakta i 15 minuter.
  14. Tillsätt grädden och crème fraichen.
  15. Koka 15-18 minuter under sporadisk omröring.
  16. Sila sedan soppa mycket noga genom ett finmaskigt durkslag.
  17. Koka upp soppan och tillsätt under vispning smör- och mjölblandningen.
  18. Koka soppan ytterligare 5 minuter och smaka under tiden av med salt och ytterst försiktigt med cayennepeppar. Hit kan du förbereda.
  19. Vid servering
    Fördela hummerköttet i heta koppar eller sopptallrikar.
  20. Droppa eventuellt en halv matsked konjak över köttet i varje tallrik.
  21. Koka upp och fördela den heta soppan i tallrikarna.
  22. Servera omedelbart med oststänger som tillbehör.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept