Krämig hummersoppa med saffran

Krämig hummersoppa
Foto: TV4

Krämig hummersoppa med saffran

Av: Lottie - Malmö

Från: Halv åtta hos mig

18 ingredienser

55 min

Härlig mustig soppa med hummerbitar och cognac. Serveras med oststänger

Dryckestips
Southern Ocean Reserve Sauvignon Blanc art.nr. 73185, 119 kr

Lottie bjöd även på

Helstekt oxfilé med murkelsås

Punschglass med grädde

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Soppa

  • 1 hummer, stor (eller 2 små humrar)
  • 1 gul lök (liten)
  • 1 morot (liten)
  • 1 knippe persilja
  • 80 g rotselleri
  • 2 klyftor vitlök
  • 4 msk smör
  • 1,5 msk tomatpuré
  • 3 dl torrt vitt vin
  • 2 msk cognac
  • 1,5 fiskbuljongtärning
  • vetemjöl
  • 1,5 dl vatten
  • 0,5 saffran [0,25 g]
  • 5 dl vispgrädde
  • 1,5 dl crème fraîche
  • 0,5-1 tsk salt
  • 0,25 krm cayennepeppar

Serveras med

  • oststänger

Gör så här

  1. Om du köpt frysta humrar, tina dem helt genom att lägga den oöppnade förpackningen i kallt vatten några timmar.
  2. Spola sedan av humrarna i kallt vatten.
  3. Skala dem noga.
  4. Spara stjärtarna och köttet från de större klorna.
  5. Spara alla skal och inkråmet, förutom magsäcken.
  6. Skala och skär lök, rotselleri, vitlök och moroten i små tärningar.
  7. Hacka persiljan inklusive stjälkarna.
  8. Blanda vinet och konjak med vattnet.
  9. Koka upp och lös fiskbuljongtärningarna däri.
  10. Blanda mjölet i en kopp med 2 matskedar smör till en slät massa.
  11. Fräs alla grönsaker i ca 2 matskedar smör i en kastrull, utan att de får färg.
  12. Tillsätt tomatpurén, saffran och hummerskalen.
  13. Späd med vinbuljongen och låt det koka sakta i 15 minuter.
  14. Tillsätt grädden och crème fraichen.
  15. Koka 15-18 minuter under sporadisk omröring.
  16. Sila sedan soppa mycket noga genom ett finmaskigt durkslag.
  17. Koka upp soppan och tillsätt under vispning smör- och mjölblandningen.
  18. Koka soppan ytterligare 5 minuter och smaka under tiden av med salt och ytterst försiktigt med cayennepeppar. Hit kan du förbereda.

Vid servering

  1. Fördela hummerköttet i heta koppar eller sopptallrikar.
  2. Droppa eventuellt en halv matsked konjak över köttet i varje tallrik.
  3. Koka upp och fördela den heta soppan i tallrikarna.
  4. Servera omedelbart med oststänger som tillbehör.