Citronlinguine med forellrom

Citronlinguine med forellrom
Foto: Pelle Bergström
Lotta lundgren en smak på livet
Lotta lundgren en smak på livet

Citronlinguine med forellrom

Av: Lotta Lundgren

Från: Om jag var din hemmafru

9 ingredienser

Citronlinguine med forellrom och pilgrimsmusslor är ett ekande hånskratt åt tallriksmodellen, Livsmedelsverkets näringsrekommendationer, säkerhetsbältet, cykelhjälmen, fluortanten, kolesterolgubben och det där snipiga följet som envisas med att kalla mat för "kost". /Lotta Lundgren - Receptet kommer från kokboken Om jag var din hemmafru.

Det här är inte kost direkt. Det här är femhundra gram gräddig sensualismus på en tallrik, ett oblygt förförelsenummer i den högre skolan, en måltid som ofelbart slutar med att man har soffan full med matgäster i uppknäppta brallor, pustande och stånkande med händerna runt putande magar. Dessert, någon? Skulle inte tro det. Möjligtvis en omgång med defibrillatorn och sedan taxi hem. /Lotta

Den här rätten behöver lite hjälp att hålla värmen. Jag rekommenderar att du värmer tallrikarna i mikron eller på 100 grader i ugnen en kvart före servering.

Fler recept från Om jag var din hemmafru

Vad gör jag med alla äggvitor som blir över? Här är ett par tips
Macarons i flera smaker
Banana split med maränger
Mousserande fläderblomssorbet
Marmorerade marshmallows

Ingredienser

portioner
  • olivolja
  • 12 pilgrimsmusslor
  • 4 äggulor
  • 2 citroner
  • 100 g parmesanost
  • 3 dl vispgrädde
  • 400 g linguine
  • 25 g smör
  • 50 g forellrom

Gör så här

  1. Häll upp en rejäl skvätt olivolja i en liten skål, salta och peppra pilgrimsmusslorna, lägg ner dem i oljan och rör om.
  2. Vispa upp äggulorna för hand.
  3. Tvätta och raspa med lätt hand zesten (det yttersta gula skalet) av de båda citronerna och pressa saften ur den ena.
  4. Riv parmesanosten fint.
  5. Blanda äggulor, citronzest och saft, grädde och parmesan.
  6. Ställ åt sidan.
  7. Fyll en stor kastrull med vatten, salta frikostigt och låt koka upp.
  8. Koka pastan al dente.
  9. Stek under tiden pilgrimsmusslorna 1 minut på varje sida i mycket het teflonpanna.
  10. Låt pastan rinna av i durkslag, häll tillbaka i kastrullen och rör i smöret och därefter citronsåsen.
  11. Arrangera pastan på de varma tallrikarna och toppa med pilgrimsmusslor och forellrom.
  12. Servera omedelbart.