Jordärtskockssoppa med valnötskrutonger

Jordärtskocka
Foto: Pelle Berglund

En slät soppa, toppad med knaprigt bacon och krutonger på valnötsbröd. Receptet kommer från Om jag var din hemmafru.

Jordärtskockan är en svårskalad, ful och överraskande dyr rotfrukt, men dess anspråkslösa yttre till trots är det en förrädisk knöl vi har att göra med. Smaken är delikat, vilket tillsammans med det höga kilopriset kan förleda aningslösa villaägare att tro att det är en bra idé att börja odla egna. Den solrosbesläktade jordärtskockan är nämligen mycket lättodlad – peta ner några rotknölar i jorden så sköter sig resten av sig självt. Överallt trivs de, och överallt sprids de; snart trängs de kraftiga, sega, manshöga stjälkarna över hela trädgårdslandet, baksidan, framsidan, solsidan och vidare ut över grannens gräsmatta innan de täpper igen den smala glipan sjöglimt, förseglar garagedörren utvändigt och sluter huskroppen i en permanent och kvävande omfamning.
Mitt tips: Köp ekologiska jordärtskockor som någon annan odlat och gör
soppa på dem omedelbart. / Lotta Lundgren

Fler recept från

Om jag var din hemmafru


26 september 2011
Visa mer

Du behöver

  • 1 st gul lök, stor
  • 600 g jordärtskockor
  • 2 st potatisar, stora
  • 9 dl vatten
  • 4 msk kalvfond, koncentrerad
  • 2 dl grädde
  • 1 pkt bacon
  • 4 skivor valnötsbröd
  • smör

Gör så här

  1. Skala och skär lök, jordärtskockor och potatis i bitar.
  2. Fräs grönsakerna i lite olivolja utan att de tar färg.
  3. Tillsätt vattnet och fonden. Låt koka under lock tills jordärtskockorna blivit mjuka.
  4. Mixa soppan slät, tillsätt grädden och låt soppan koka upp.
  5. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
  6. Tärna baconet och stek knaprigt. Låt rinna av på hushållspapper.
  7. Kantskär och tärna brödet.
  8. Smörstek tills krutongerna blivit gyllene. Blanda krutongerna med smulat bacon och servera i soppan.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept