Majsplättar med räkor och avokado

Majsplättar med räkor och avokado
Foto: Pelle Bergström

Tror du att pannkakor alltid måste serveras med sylt och fluffiga mejeriprodukter bara för att det är så de brukar uppträda hemma hos dig? Då är det dags att tänka om./ Lotta Lundgren. Receptet kommer från kokboken Om jag var din hemmafru.

"Martin Luther, reformator av den kristna tron och känd bland annat för att ha kallat dåvarande påven antikrist, bestämde sig vid fyrtiotvå års ålder plötsligt för att sätta punkt för sitt ungkarlsliv och byta de långa nätterna i ensamhet vid skrivpulpeten mot tvåsamt ålande mellan varma bolster tillsammans med en närmare tjugo år yngre nunna, vilken smugglades ut ur sitt kloster i en lindrigt rengjord silltunna. Personligen finner jag denna historia mycket inspirerande. Ett bevis för att ingen, inte ens stränga farbröder med strutmössa måste göra som de alltid gjort. Tror du till exempel att pannkakor alltid måste serveras med sylt och fluffiga mejeriprodukter bara för att det är så de brukar uppträda hemma hos dig?
Då är det dags att tänka om."

Fler recept från

Om jag var din hemmafru



29 mars 2011
Visa mer

Du behöver

  • 500 g räkor, med skal
  • 5 dl majs
  • 2 st ägg
  • 2 burkar kokosmjölk
  • 3 dl dinkelsikt eller vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 2 st avokado
  • 1 kruka koriander
  • lime
  • gräddfil
  • grön tabasco

Gör så här

  1. Tina räkorna, skala och hacka grovt.
  2. Om du använder djupfryst majs, spola av den med vatten ur kranen så att den tinar något.
  3. Vispa upp äggen med hälften av kokosmjölken.
  4. Tillsätt mjöl och salt och vispa till en klimpfri smet.
  5. Tillsätt resten av kokosmjölken och rör ner majs och räkor.
  6. Låt gärna stå och svälla en stund om du har tid.
  7. Stek till plättar i smör på medelvärme (om du vill håller du plättarna varma i ugnen på 150°C medan du steker klart).
  8. Servera med tillbehören.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept