Fröken Lottas krämiga pepparrotssoppa

Fröken Lottas krämiga pepparrotssoppa
Foto: TV4

Fröken Lottas krämiga pepparrotssoppa

Av: Lotta Hed

Från: Halv åtta hos mig

16 ingredienser

15 min

Serveras med nyfrästa vitlökskrutonger garnerat med färsk basilika. Receptet kommer från programmet Halv åtta hos mig i TV4, där vanliga amatörer får visa prov på sin matlagningskonst.

Vin:
Valley Oaks Chardonnay

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 8 dl vatten
  • 125 g cantadou pepparrotsost
  • 2 dl grädde
  • 2 dl crème fraîche
  • 3 tsk färsk pepparrot, riven
  • 4 msk koncentrerad kycklingfond
  • 3 krm salt
  • färsk basilika, till garnering
  • 6 skivor formfranska
  • 25 g smör
  • 1 msk olivolja
  • 1 king solo vitlök
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Gör så här

  1. Tillagning: Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölet, häll på vatten, lite i taget under vispning. Tillsätt kycklingfond och koka upp under omrörning. Tillsätt pepparrotsost, creme fraiche och grädde, smaka av med pepparrot och salt. Låt sjuda i 5 minuter.
  2. Krutonger: Dela brödet i små (10*10 mm). Fräs krutongerna med smör och pressad vitlök. Tillsätt olivolja, salt och peppar efter smak.
  3. Lägg krutongerna i soppan och garnera med basilika.