En deg bakad med jäst blir hållbar. Men som alltid är nybakat allra godast. Syrliga äpplen passar bäst i denna kaka.
Ingredienser
Deg:
125 g margarin
1 dl mjölk
50 g jäst
2 msk strösocker
1 ägg (stort)
ca 5 dl vetemjöl
Fyllning:
50 g margarin, mjukt
2-3 äpplen (eller päron)
0,75 dl strösocker
2 tsk kardemumma
2 tsk malen kanel
1 ägg, uppvispat till pensling
pärlsocker
Gör så här
Sätt ugnen på 200° grader. Smält fettet i en kastrull, slå i mjölken och låt blandningen bli fingervarm. Rör ut jästen med degspadet och arbeta sen in övriga ingredienser till en smidig deg.
Jäs den övertäckt ca 30 min. Dela degen i två delar och kavla ut en rund kaka lagom stor att klä en stekpanna eller rund form, ca 28 cm i diameter. Låt degen gå upp en bit på kanten.
Bred margarin över kakan, lägg på skalade äpple- eller päronklyftor och strö över socker och kryddor.
Kavla ut ett lock och täck kakan. Pensla skarven med ägg och nyp till. Skåra locket på några ställen och jäs kakan ca 30 min.
Pensla ovansidan med ägg, strö på pärlsocker och grädda kakan strax under mitten i ugnen ca 30 min eller tills den känns genomgräddad.