Tårta med apelsin och dulce de leche

8 - 10 bitar
8 - 10 bitar

Du behöver

Dulce de leche

  • 1 burk sötad kondenserad mjölk (ca 400 g)

Apelsinbotten

  • 4 st stora ägg
  • 1,75 dl vetemjöl
  • 0,5 msk Maizena majsstärkelse
  • 1,25 dl + 0.5 dl strösocker
  • 0,5 msk bakpulver
  • 1 nypa salt
  • 4 msk solros- eller rapsolja
  • 4 msk färskpressad apelsin (ca 1apelsin)
  • 1 msk rivet apelsinskal (ca 2 apelsiner)
  • 1 tsk vaniljsocker

Dulce de lechegrädde

  • 1 burk dulce de leche (400 g)
  • 2 dl vispgrädde

Dekoration

  • 50 g mjölkchoklad
  • 1 dl vispgrädde

Gör så här

  1. Dulce de leche
    Ta bort pappersetiketten från burken och lägg burken i en kastrull full med sjudande vatten.
  2. Vattnet måste täcka burken helt under hela koktiden!
  3. Sjud (vattnet ska sjuda ytterst lite, nästan bara bubbla till då och då) till en tjock kolakräm i 2,5–3 timmar.
  4. Kontrollera då och då att vattnet fortfarande täcker burken.
  5. En oöppnad burk med dulce de leche håller i princip hur länge som helst i kylen!
  6. Apelsinbotten
    Dela vitor och gulor i två olika skålar, så att du har 4 vitor och 3 gulor (spara den överblivna gulan till något annat). Låt dem bli rumsvarma.
  7. Värm ugnen till cirka 160 grader.
  8. Sikta ner mjöl, majsstärkelse, 1,25 dl socker, bakpulver och salt i en bunke.
  9. Vispa samman olja, äggulor, apelsinsaft, apelsinskal och vaniljsocker i en bunke.
  10. Sikta ner de torra ingredienserna och vispa tills smeten precis går ihop.
  11. Vispa äggvitorna i en ren torr skål tills det bildas mjuka toppar.
  12. Tillsätt en matsked socker i taget (totalt 0,5 dl) och vispa tills vitorna bildar fasta toppar. Du ska kunna hålla bunken uppochner utan att marängen glider ut.
  13. Rör försiktigt ner ungefär en fjärdedel av äggvitorna i smeten för att lätta upp smeten innan du fortsätter med resten av äggvitan – då stannar luften kvar i äggvitorna.
  14. Fortsätt med ytterligare en fjärdedel och rör sedan ner resten. Rör inte mer än nödvändigt, det ska vara precis så att man inte ser några vita ränder av äggvitorna längre.
  15. Fördela smeten i två osmorda formar, 15 centimeter i diameter.
  16. Grädda bottnarna i 25–30 minuter.
  17. Ta ut formarna och ställ dem omedelbart uppochner på ett galler, annars kommer de att sjunka ihop i mitten.
  18. Gallret gör att luften kan cirkulera runt hela formen.
  19. Vänta tills bottnarna är helt kalla, ta sedan en kniv och dra den försiktigt längs insidan på varje form.
  20. Vänd på formarna och skaka försiktigt på dem för att få ut bottnarna.
  21. Dulce de lechegrädde
    Vispa grädden hårt.
  22. Vispa ner dulce de lechen i grädden till en slät kräm.
  23. Använd krämen direkt.
  24. Dekoration
    Värm en liten kaka med mjölkchoklad några sekunder i mikron. Chokladen får absolut inte börja smälta, den ska bara bli en aning mjuk.
  25. Hyvla med hjälp av en osthyvel eller potatisskalare chokladspån på chokladkakans släta sida.
  26. Sätta ihop tårtan
    Dela båda bottnarna på mitten till fyra tunnare bottnar.
  27. Lägg den första bottnen på ett tårtfat eller en tårtbricka.
  28. Bred ut ett jämnt lager dulce de lechegrädde över bottnen.
  29. Upprepa tills du har använt tre bottnar. Lägg den sista bottnen överst med den skurna sidan ner.
  30. Bred ett jämnt lager dulce de lechegrädde över hela tårtan.
  31. Vispa grädden och spritsa ett mönster runt kanten ovanpå tårtan med en liten stjärntyll.
  32. Dekorera tårtan runtom med chokladspån.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept