Lök inlagd i saffran

Lök inlagd i saffran
Foto: TV4

Saffran och lök är smaker som går fint ihop. Löken passar bra till alla maträtter med kött eller fågel.

26 januari 2009
Visa mer
1

Du behöver

  • 1 kg schalottenlök
  • 1 msk rapsolja (till stekning)
  • 0,5 kuvert saffran (1/4 g)
  • 1 apelsin, skal och saft
  • 0,5 citron, skal och saft

Lag:

  • 1 dl ättiksprit, 12%
  • 2 dl vatten
  • 2,5 dl strösocker
  • 1 tsk salt
  • 1 kvist färsk timjan
  • 1 kanelstång

Gör så här

  1. Skala lökarna. Fräs dem i olja utan att de tar färg. Tvätta apelsin och citron och strimla skalet. Pressa ut saften. Tillsätt apelsinsaft, citronsaft och saffran. Lägg på ett lock och låt löken puttra på svag värme tills den börjar mjukna, rör om någon gång under tiden.
  2. Koka upp ättiksprit, vatten, socker och salt till lagen. Häll lagen över lökarna och låt dem puttra under lock tills de är mjuka, ca 7 minuter.
  3. Lyft över löken i rena varma burkar. Tillsätt kanel och timjan. Koka upp lagen, skumma och häll den över löken. Låt svalna och sätt på lock. Låt kallna och ställ sedan in i kyl. Låt löken dra några dagar innan den ska ätas.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept