Löjromsgravad strömming med knäckebröd

Löjromsgravad strömming med knäckebröd
Foto: TV4

Ta god tid på dig när du ska grava strömming. Strömmingsfiléerna ska först dra i lagen i 12 timmar. Sedan ska de marinera i ett dygn. Börja alltså två dagar innan du ska servera strömmingen. gott till är knäckebröd, gärna hembakat.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 1 kg färsk strömming
  • Inläggningslag:
  • 5 dl vatten
  • 0,75 dl ättikssprit, 12%
  • 1 msk salt
  • 1 msk strösocker

Löjromssås:

  • 1 dl majonnäs
  • 1 dl grädde eller crème fraîche
  • 1 tsk fransk senap
  • 1 msk hackad dill
  • 1 msk finskuren gräslök
  • 1 hackad scahlottenlök
  • 0,5 tsk salt
  • 2 msk löjrom
  • salt och malen vitpeppar

Till servering:

  • malen vitpeppar
  • 2 msk finskuren gräslök

Gör så här

  1. Dag 1: Rensa strömmingen, ta bort ryggbenen, skölj filéerna och dra av skinnet. Ta bort ryggbenet så här: för tummen längs med ryggbenet från stjärten, vik ut strömmingen, för in tummen under benet och lossa det. Dra av skinnet, börja vid stjärten. Skölj och låt filéerna rinna av. Blanda samman vatten, ättikssprit och salt. Lägg strömmingsfiléerna i lagen över natten.
  2. Dag 2: Blanda samman ingredienserna till önskad sås. Låt strömmingsfiléerna rinna av ordentligt i durkslag. Lägg upp dem på serveringsfat och slå såsen över. Låt marinera över natten.
  3. Dag 3: Strö över nyskuren gräslök eller andra kryddörter vid serveringen. Bjud knäckebröd till. Andra goda tillbehör är kokt mandelpotatis och rädisor.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept