Löjromsgravad strömming - Maud Onnermarks recept

Löjromsgravad strömming
Foto: Ulrika Pousette
Maud Onnermark
Maud Onnermark

Löjromsgravad strömming - Maud Onnermarks recept

Av: Maud Onnermark

Från: Lättlagad julmat och julgodis

11 ingredienser

8h 20 min

En härlig och lite lyxig gravad strömming toppad med löjrom. /Maud Onnermark
Receptet finns med i kokboken Lättlagad julmat och julgodis

Receptet är beräknat för 8-10 personer.

Ingredienser

  • 500 g strömmingsfilé
  • 5 dl vatten
  • 1 dl ättiksprit 12 %
  • 1 msk salt

Löjromssås

  • 3 dl turkisk yoghurt (eller gräddfil)
  • 1 dl majonnäs
  • 50-100 g löjrom
  • 1,5 dl gräslök, hackad
  • vitpeppar, nymald (efter smak)
  • 2 krm salt
  • 1 klyfta vitlök

Gör så här

Inlagd strömming

  1. Drag skinnet av strömmingen.
  2. Rör ihop vatten och ättiksprit i en skål. Tillsätt salt och rör tills det har löst sig. Lägg ner strömmingsfiléerna i lagen.
  3. Ställ in i kylen och låt stå tills köttet blivit vitt och fast, ca 6 timmar.
  4. Häll av lagen.

Löjromsgravning

  1. Blanda gräddfil, majonnäs och det mesta av löjrommen och gräslöken.
  2. Smaka av med salt, peppar och pressad vitlök.
  3. Blanda ner den väl avrunna strömmingen och låt stå kallt minst 8 timmar.
  4. Garnera med den sparade löjrommen och gräslöken.