Ljusa flätan

Ljusa flätan
Foto: TV4

En hälsosamt och stiligt bröd med vetekli.

26 januari 2009
Visa mer
1

Du behöver

  • 2,5 dl ljummet vatten
  • 25 g jäst
  • 2 msk matolja
  • 1 ägg
  • 2 tsk salt
  • 0,5 msk socker
  • 2 dl vetekli
  • 6-7 dl vetemjöl, gärna grovt
  • vallmofrö
  • uppvispat ägg

Gör så här

  1. Smula jästen i bunken och rör ut den i lite vatten. Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta sist in mjölet. Arbeta degen slät och jäs den övertäckt en halvtimma.
  2. Ta upp degen på bakbordet och skär av 1/3. Dela den större biten i ytterligare 3 delar. Rulla ut varje del cirka 40 cm och gör en fläta. Gör likadant med den mindre delen och placera ovanpå den stora flätan. Platta till flätorna lätt så att de fäster ihop.
  3. Sätt ugnen på 200°. Jäs brödet ytterligare 20 min på plåten. Pensla med uppvispat ägg. Strö på ljusa vallmofrön och grädda cirka en halvtimma.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept