Ljus fiskfond

Ljus fiskfond
Foto: TV4

Ljus fiskfond blir bäst om du använder skrov från plattfisk, men även ben från torsk eller annan vitfisk går bra. Undvik däremot lax och makrill, som inte ger lika mustig smak. Ljus fiskfond är en god grund för såser och soppor.

25 augusti 2009
Visa mer
6

Du behöver

  • 1 kg fiskskrov
  • 2 liter vatten
  • 1 gul lök
  • 1 purjolök
  • 2 lagerblad
  • några vitpepparkorn
  • 1 kvist persilja

Gör så här

  1. Ansa fiskskroven och ta bort gälarna. Skölj noga i rinnande vatten. Skala löken och skölj purjolöken. Hacka löken grovt och skär purjolöken i bitar.
  2. Häll det kalla vattnet i en rymlig kastrull och sätt den på plattan. Lägg i fiskbenen och tillsätt grönsaker och kryddor. Koka upp och skumma väl. Låt sjuda på svag värme i ca 20 minuter.
  3. Ta av kastrullen från spisen och låt koket dra i 5 minuter. Sila. Reducera (koncentrera) fonden tills ca 1/4 återstår. Låt den svalna.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept