Ljummen skaldjursplatå på Venetianskt vis

Från Nyhetsmorgon

Ljummen skaldjursplatå med fisk, spaghetti, vin, fond, persilja, lök, chili och vitlök. Underbart att laga en fredagskväll och ställa fram mitt på bordet för familjen att hugga in på. /Peter

Maya Samuelssons dryckestips: 

Soave-Bertani 2013 Italien, Veneto, Soave Druva: Garganega Nr 96358

La Robinia Valdobbiadene Extra Dry 2014 Italien, Veneto, Prosecco, Valdobbiadene Druva: Glera Nr 2102

Acinatium Recioto di Soave 2012 Italien, Veneto, Soave Druva: Garganega Nr 2395

18 mars 2016
Visa mer
Så väljer du ekorätt i fiskdisken
4

Du behöver

  • 500 g spagetti
  • 8 msk olivolja
  • 200 g lök, hackad
  • 3 klyftor vitlök, skalade och hackade
  • 8 stora räkor, skalade och rensade (eco)
  • 8 pilgrimsmusslor
  • 200 g lax, i små bitar
  • 1 liten squid, rensad och hackad
  • 250 g rengjorda blåmusslor
  • 250 g hjärtmusslor
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 2,5 dl fond från musselkoket
  • 2 röda tomater, i fina tärningar
  • 1 dl persilja, hackad
  • 2 chilifrukter, fint hackade
  • flingsalt

Cremolata

  • 3 msk hackad persilja
  • 1 citron, rivet skal
  • 2 klyftor vitlök, skalade och fint hackade

Gör så här

  1. Gör cremolata. Blanda alla delar i liten bytta och ställ åt sidan.
  2. Koka musslorna
    Hetta upp en tjockbottnad kastrull med 2 msk olivolja på högsta värme. När oljan börjar ryka lägg i musslorna, löken och vitlöken och hälften av den hackade chili. Skaka och rör i grytan. Lägg i 0,5 tsk flingsalt. Tillsätt vinet och 3 dl vatten. Lägg på locket och låt koka 1-2 minuter. Ta kastrullen av från värmen och låt musslorna ligga kvar i sin egen fond.
  3. Koka spaghettin
    Koka enl. paketets instruktion, men ta bort 2,5 minuter av koktiden. Vi skall avsluta spaghettin med att koka den med alla skaldjur. Koka pastan och sila bort vätskan – men spar 1 dl av pastavattnet. Lägg tillbaka spaghettin i kastrullen. Toppa med 3 msk olivolja
  4. Servering
    Ta fram en stor teflonpanna och tillsätt resterande olivolja på hög värme. Lägg i resten av alla skaldjur och fiskar. Sautera 2 minuter. Lägg i återstoden av chilin, persilja och den kokta spaghettin och 2,5 dl av musselfonden. Låt vätskan reducera och liksom limma fast på pastan.
  5. Lägg i musslor och slunga alla ingredienser så smakerna blandas. Smaka av med salt. Lägg upp på ett stort fat och ringla fin olivolja och cremolata på toppen.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept