Ljummen couscossallad med primörer

Ljummen couscossallad med primörer
Foto: TV4

Här måste du välja couscousgryn från Libanon eller Israel, som är större och mjukare än de algeriska. Saffranen ger en intensivt glödande färg och ljuvliga exotiska aromer.

16 april 2010
Visa mer
4

Du behöver

  • 250 g stora couscousgryn
  • 4 plommontomater
  • 8 gröna sparrisar
  • 1 liten zucchini
  • 150 g sockerärter
  • 2 msk pressad citronsaft
  • salt och malen svartpeppar

Saffrans- och tomatfond:

  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 röd spansk peppar
  • 2 msk olivolja
  • 5 dl kycklingbuljong
  • 4 dl tomatjuice
  • 1 g saffran (2 paket)

Gör så här

  1. Skala lök och vitlök och hacka dem fint. Dela chilin på längden, ta bort kärnorna och hacka fruktköttet fint. Hetta upp olivoljan i en gryta och fräs lök, vitlök och chili utan att det tar färg. Blanda ner couscousgrynen och tillsätt buljong, tomatjuice och saffran och rör om. Koka grynen mjuka under lock på medelvärme. Det tar ca 15 minuter.
  2. Lyft upp couscousen med hålslev, lägg grynen på ett fat och låt svalna. Koka ihop resterande buljong i 5– 7 minuter, till ca 2 dl. Låt svalna till rumstemperatur.
  3. Skär tomaterna i klyftor och skär bort kärnorna. Dela sparrisarna i mindre bitar på snedden. Dela zucchinin på längden och skär den i skivor och skär sockerärterna på mitten. Stek sparris och zucchini i olivolja i ca 2 minuter, tillsätt sockerärterna mot slutet och blanda. Vänd ner couscous, tomater och saffransfond. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept