Crème anglaise med rabarberkompott

Crème anglaise med rabarberkompott
Foto: tv4

Crème anglaise med rabarberkompott

Av: Liv - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

18 ingredienser

ca 40 min

Crème anglaise med mandelflarn samt jordgubbs- och rabarberkompott.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Dryck

Vatten med citron

Ingredienser

portioner

Mandelflarn

  • 0,5 vaniljstång
  • 2 msk smör
  • 2 msk glykos
  • 0,75 dl strösocker
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 1 msk mandelspån

Kompott

  • 350 g rabarber
  • 30 g jordgubbar
  • 2 tsk citron, pressad
  • 1 dl strösocker

Créme anglaise

  • 2 gelatinblad
  • 0,5 vaniljstång
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 dl mjölk
  • 7 äggulor
  • 1,5 dl strösocker

Garnering

  • färska myntablad
  • röda vinbär

Gör så här

Mandelflarn

  1. Skrapa ut fröna från vaniljstången och blanda med resterande ingredienser till flanet.
  2. Kyl degen i minst 1 timme innan du sedan kavlar ut den (ca 3 mm tjock) och sen in i ugnen på 200 grader i 6 minuter. Ta sedan ut dem och låt dem svalna, bryt sedan som du vill ha dem.

Kompott

  1. Skär rabarber och jordgubbar i mindre bitar.
  2. Koka ihop jordgubbar, citron, socker och hälften av rabarberna till en kompott. Tillsätt sedan resterande rabarberna och låt puttra i ca 2 minuter. Låt därefter kallna.

Crème anglaise

  1. Lägg gelatinblad i kallt vatten ca 5 min. Snitta vaniljstången och skrapa ut fröna.
  2. Lägg vaniljstång och vaniljfrön i en kastrull. Häll över grädde och mjölk. Låt koka upp och ställ åt sidan.
  3. Låt dra ca 5 min. Koka upp igen.
  4. Blanda ihop äggulor och socker och vispa ner det i grädden. Värm till 85 grader. Ta upp gelatinbladet ur vattnet och och låt det smälta i blandningen.
  5. Fördela kompotten i botten på 8 glas. Häll på crèmen och ställ kallt ca 2 timmar.
  6. Garnera desserten med mandelflarn, vinbär och myntablad.