Crème anglaise med rabarberkompott

ca 40 min
4
Crème anglaise med rabarberkompott
Foto: tv4

Crème anglaise med mandelflarn samt jordgubbs- och rabarberkompott.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Dryck

Vatten med citron

13 november 2013
Visa mer
ca 40 min
4

Du behöver

Mandelflarn

  • 0,5 vaniljstång
  • 2 msk smör
  • 2 msk glykos
  • 0,75 dl socker
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 1 msk mandelspån

Kompott

  • 350 g rabarber
  • 30 g jordgubbar
  • 2 tsk pressad citron
  • 1 dl socker

Créme anglaise

  • 2 gelatinblad
  • 0,5 vaniljstång
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 dl mjölk
  • 7 äggulor
  • 1,5 dl socker

Garnering

  • myntablad
  • röda vinbär

Gör så här

  1. Mandelflarn
    Skrapa ut fröna från vaniljstången och blanda med resterande ingredienser till flanet. 
  2. Kyl degen i minst 1 timme innan du sedan kavlar ut den (ca 3 mm tjock) och sen in i ugnen på 200 grader i 6 minuter. Ta sedan ut dem och låt dem svalna, bryt sedan som du vill ha dem.
  3. Kompott
    Skär rabarber och jordgubbar i mindre bitar. 
  4. Koka ihop jordgubbar, citron, socker och hälften av rabarberna till en kompott. Tillsätt sedan resterande rabarberna och låt puttra i ca 2 minuter. Låt därefter kallna.
  5. Crème anglaise
    Lägg gelatinblad i kallt vatten ca 5 min. Snitta vaniljstången och skrapa ut fröna.
  6. Lägg vaniljstång och vaniljfrön i en kastrull. Häll över grädde och mjölk. Låt koka upp och ställ åt sidan. 
  7. Låt dra ca 5 min. Koka upp igen.
  8. Blanda ihop äggulor och socker och vispa ner det i grädden. Värm till 85 grader. Ta upp gelatinbladet ur vattnet och och låt det smälta i blandningen.
  9. Fördela kompotten i botten på 8 glas. Häll på crèmen och ställ kallt ca 2 timmar.
  10. Garnera desserten med mandelflarn, vinbär och myntablad.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept