Körsbärstårta med marängkräm

Från Nyhetsmorgon

Körsbärstårta i flera lager med sockerkaksbottnar, körsbär och fluffig marängkräm. Låt bottnarna vila i frysen i två timmar innan du fyller och toppar den med marängsmörkrämen (du kan även förbereda bottnarna dagen innan servering).

3 mars 2013
Visa mer

Du behöver

Sockerkaksbotten

  • 50 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 2 stora ägg
  • 2,5 dl strösocker
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 3 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1 tsk citronskal

Swiss meringue smörkräm

  • 1 äggvita
  • 0,75 dl strösocker
  • 300 g smör, rumsvarmt
  • 0,5 tsk vaniljpulver

Övrig fyllning

  • ca 1 dl körsbär, frysta går bra, men upptinade

Gör så här

  1. Sockerkaksbotten
    Värm ugnen till 175 grader.
  2. Smörj två runda bakformar, cirka 15 cm i diameter.
  3. Smält smöret och låt det svalna.
  4. Vispa ägg, socker och vaniljpulver ljust och pösigt i en bunke.
  5. Värm mjölken och tillsätt den lite i taget.
  6. Vispa i smöret. Blanda mjöl och bakpulver och rör sedan ner det i smeten.
  7. Riv slutligen ner citron.
  8. Fördela sockerkakssmeten jämnt i bakformarna.
  9. Grädda sockerkaksbottnarna i cirka 30 minuter.
  10. Låt svalna och ta ut ur formarna.
  11. När sockerkaksbottnarna svalnat helt så skär dem i fyra delar. Ställ i frysen i cirka två timmar eller över natten.
  12. Swiss meringue smörkräm
    Ställ en skål över ett puttrande vattenbad på spisen.
  13. Häll i äggvita och socker och vispa tills sockret har löst sig.
  14. Ta bort blandningen från spisen och vispa upp med en elvisp tills marängen dubblar i storlek.
  15. Klicka i mjukt smör, lite i taget, tills konsistensen på marängsmörkrämen blir mjuk och smidig. Avsluta med vaniljpulver.
  16. Montera
    Ta ut sockerkaksbottnarna ur frysen.
  17. Täck en botten med marängkräm, se till att det är ett jämnt lager.
  18. Lägg ett lager med körsbär.
  19. Placera nästa botten över den andra och upprepa proceduren.
  20. Täck hela tårtan med en jämnt lager av krämen. Använd gärna en vinkelspatel.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept