Lammracks med rödvinsbrässerade puylinser

Från Nyhetsmorgon

Lammracks är enkla att tillaga och så goda sedan. Med de läckraste linserna – puylinser från Puy i Frankrike blir det en rustik och värmande middag.

Lisen tipsar!
Puylinser hittar du i välsorterade matbutiker. De är fastare i konsistensen än de flesta linser och kokar inte sönder. Behöver ej blötläggas. En klar favorit!

20 mars 2008
Visa mer
4

Du behöver

  • 1 kg lammracks
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 3 msk hackad persilja
  • 1 msk hackad färsk rosmarin
  • Flingsalt och nymald svartpeppar

Puylinser:

  • 2 dl puylinser
  • 1 msk olivolja
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 skivor bacon
  • 2 dl vatten
  • 1 msk koncentrerad kalvfond
  • 2 dl rött vin
  • 1 st lagerblad
  • 1 st kanelstång
  • 1 st nype råsocker
  • 2 msk balsamcio

Till servering:

  • 2 st färska fikon

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Hacka vitlöken grovt och blanda med persilja och rosmarin samt en nypa flingsalt.
  3. Gnid in köttet och peppra väl.
  4. Lägg det med den kupiga sidan upp på en plåt och stek i ugnen ca 15 minuter.
  5. Skär ett snitt och se om de är tillräckligt genomstekta.
  6. Själv föredrar jag rödrosa kött.
  7. Låt det vila under smörpapper.
  8. Skölj linserna och fräs vitlöksklyftorna lätt i oljan med baconet i en vid och djup panna.
  9. Häll i linser, vatten, fond och vin tillsammans med kanelstång och lagerblad.
  10. Låt det sjuda i cirka 15-20 minuter tills nästan all vätska kokat bort och linserna är mjuka men fortfarande har tuggmotstånd.
  11. Det ska fortfarande vara lite såsigt, tillsätt mer vätska om det behövs.
  12. Tillsätt salt, peppar och en nypa socker.
  13. Rör i lite balsamico och smaka av.
  14. Skär upp köttet mellan benen och servera linserna till.
  15. Klyfta fikonen och fräs dem mycket hastigt i lite olja.
  16. Dekorera med klyftorna.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept