Friterade lökringar

lökringar
Foto: Ulrika Ekblom
Liselotte Forslin
Liselotte Forslin

Friterade lökringar

7 ingredienser

20 min

Lökringar är ett fantastiskt snacks med både salta och söta smaker. Frityrsmeten gör de krispiga. Snåla inte med saltet efteråt. Perfekt till en kall öl. Receptet är hämtat ur boken Junk food - hemlagat på riktigt.

Ingredienser

portioner
  • 4 gula lökar
  • salt
  • 1 l frityrolja

Frityrsmet

  • 2 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 1 äggula
  • 2 dl öl

Gör så här

  1. Skala löken och skär den i skivor, cirka sju millimeter tjocka.
  2. Gör frityrsmeten genom att vispa ihop mjöl, salt och äggula.
  3. Späd med ölen till en klumpfri smet.
  4. Hetta upp oljan till 175 grader.
  5. Mät med termometer eller lägg i en brödbit, när den snabbt blir gyllene är det klart att fritera.
  6. Doppa lökringarna i frityrsmeten och fritera några åt gången.
  7. Låt rinna av på hushållspapper.
  8. Salta generöst. Servera direkt.