Soppa à la Ragnhild

Soppa à la Ragnhild
Foto: TV4
4

Du behöver

  • 600-700 gr jordärtskockor
  • 1 st gul lök
  • 3 st grönsaksbuljongtärningar
  • 1 l vatten
  • 0,5 dl sherry, torr
  • 2 dl crème fraiche
  • 0,5 krm cayennepeppar
  • Salt, efter smak
  • Vitpeppar, efter smak
  • västerbottenost
  • Gräslök, till garering
  • Rökt viltkött, till garnering

Gör så här

  1. Jordärtskocksoppa
    Skölj skockorna, lägg dem i lättsaltat kallt vatten och koka dem i 2-3 minuter.
  2. Spola dem i kallt vatten och skrapa bort skalet.
  3. Lägg det efterhand i kallt vatten så de inte svartnar.
  4. Skala och grovhacka löken.
  5. Skär skockorna i bitar.
  6. Koka upp vatten med buljongtärningar och vinet.
  7. Koka skockorna och löken i ca 10 minuter.
  8. Sila av drygt hälften av buljongen. Spar den.
  9. Mixa lök och skockor med resterande buljong. Kör den till en slät puré.
  10. Smaka av med lite cayennepeppar eller några varv med vitpepparkvarnen.
  11. Koka upp purén med den sparade buljongen och creme fraiche under vispning.
  12. Smaka av med lite salt.
  13. Serveras med västerbottenflarn.
  14. Västerbottenflarn
    Riv västerbottenost, lägg i små högar på ett bakplåtspapper och grädda i några minuter i 200 grader.
  15. Lyft dem försiktigt från bakplåtspappret och lägg upp dem på ett fat för att svalna.
  16. Toppa med gräslök och rökt viltkött.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept