Lisas grillade pizza bianco

ca 3 h (ink. jäsning)
4
Lisas grillade pizza bianco
Foto: TV4

Grillad pizza med smörstekt svamp, vitlök och salvia. Skippa tomatsåsen och gör en pizza bianco med crème fraiche istället! 

30 juli 2016
Visa mer
ca 3 h (ink. jäsning)
4

Du behöver

Pizzadeg: poolish

  • 75 g vatten, 28 grader
  • 25 g jäst
  • 75 g vetemjöl med hög proteinhalt gärna stenmalt

Pizzadeg: bortgöring

  • 325 g vetemjöl
  • 175 g vatten
  • 10 g havssalt

Topping

  • 2 dl créme fraiche
  • 2 gula lökar
  • 150 g svamp
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 kruka salvia
  • 2 mozzarella
  • 2 dl riven ost (gärna grana padano men annan smakrik ost går också bra)
  • 2 äggulor
  • olja, att steka i
  • smör, att steka i

Gör så här

  1. Poolish
    Kontrollera att vattnets temperatur är 28 grader.
  2. Lös upp jästen i vattnet och vispa in mjölet till en slät smet.
  3. Täck över med plastfilm och låt jäsa 60 minuter i rumstemperatur.
  4. Bortgöring
    Häll mjöl och vatten i en degbunke.
  5. Tillsätt poolish och knåda degen på lägsta hastighet i 13 minuter.
  6. Tillsätt saltet, öka hastigheten och knåda degen ytterligare 7 minuter till en seg och elastisk deg.
  7. Lägg upp degen på ett mjölat arbetsbord och dela den i fyra lika stora bitar. Rulla till runda och spända bullar. Lägg en bakduk över och låt jäsa till dubbel storlek i ca 2 timmar.
  8. Topping
    Strimla lök och stek den mjuk i olja och smör, krydda med salt.
  9. Strimla svampen och stek den gyllenbrun i smör, krydda med salt och peppar och låt två strimlade vitlöksklyftor steka med på slutet.
  10. Strimla salvia grovt.
  11. Kavla ut pizzadegen.
  12. Bred ut creme fraiche över degarna.
  13. Toppa med, i denna ordning, mozzarella bruten i bitar, lök, svamp, salvia och riven ost. Krydda med nymalen svartpeppar.
  14. Grilla pizzorna på het stenplatta under lock tills osten smält och pizzan fått fin färg på undersidan. Ta ut och ringla över äggula som du rört i försiktigt med en gaffel.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept