Fiskaladåb med skaldjur

Från Nyhetsmorgon

Aladåb är en rätt som serveras kall. Huvudingrediensen kan vara kött, fisk eller grönsaker men det ligger alltid i gelé. Receptet kommer från Bonniers kokbok, jubileumsutgåvan.

8 november 2010
Visa mer
6

Du behöver

  • 1 kg fisk (kummel, gös, lax el röding)
  • 1 st kokt hummer, liten eller 1 burk konserverad hummer eller 250g räkor
  • dill
  • 0,5 sats gelé till aladåb

Lag

  • 2 msk matättika, vinäger el citronsaft per liter vatten
  • dill
  • 1 krm salt
  • 3-4 st vitpepparkorn, ev
  • 3-4 st kryddpepparkorn, ev
  • 0,5 st lagerblad, ev
  • 1 bit morot, ev
  • 1 bit gul lök, ev

Garnera med

  • dill
  • citron
  • sallat

Serveras med

  • Skarpsås eller majonnäs
  • Kokt råskalad potatis

Gör så här

  1. Rensa och skölj fisken.
  2. Koka upp lagen och låt den koka i ca 10 minuter.
  3. Smaka av den och låt den svalna.
  4. Lägg fisken i en kastrull och sila på så mycket lag att den täcker fisken.
  5. Sjud den sakta tills köttet går att lossa från benet.
  6. Tag upp fisken när när den svalnat något.
  7. Tag bort skinnet och benen.
  8. Dela fisken i bitar och låt den kallna helt.
  9. Häll i litet gelé i botten på en stor vattensköljd aladåbform eller i portionsformar och låt det stelna.
  10. Garnera med några vackra hummerbitar och dillkvistar och bind med litet gelé.
  11. Lägg ned fisken och resten av hummern, häll över geléet och ställ aladåben kallt.
  12. Lossa aladåben från formens kanter med en spetsig kniv.
  13. Stjälp försiktigt upp den.
  14. Om den inte släpper formen kan man lägga en duk, urvriden i hett vatten, runt formen. Är formen mycket kall får man upprepa detta ett par gånger.
  15. Garnera fatet med sallat, citron och dill. Serveras med skarpsås eller majonnäs och kokt råskalad potatis till.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept