Gyllenrostad nötkrokant

Gyllenrostad nötkrokant
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Systrarna Eisenman
Systrarna Eisenman

Gyllenrostad nötkrokant

4 ingredienser

30 min

Nötkrokant är ett måste på julen i många svenska hem.

Ingredienser

  • 6 dl valfria osaltade nötter
  • 2,5 dl vatten
  • 5 dl strösocker
  • 1 krm salt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Strö ut nötterna på en bakplåt och rosta i ugnen. Rör om och kontrollera noggrant då olika nötter tar olika lång tid. Ta ut nötterna när de blivit gyllenbruna.
  3. Smörj en bakplåt.
  4. Koka upp vatten, socker och salt till en klar sockerlag. Fortsätt koka utan omrörning tills lagen blivit gyllengul. Ta omedelbart kastrullen från värmen så att lagen inte bränns och tillsätt nötterna. Rör om med träsked tills alla nötterna täcks.
  5. Bred ut nötterna på bakplåten med hjälp av en oljad metallstekspade.
  6. Låt kallna helt och bryt sedan i bitar.