Potatis- och purjosoppa med limeblad

Potatis- och purjosoppa med limeblad
Foto: Helén Pe
Systrarna Eisenman
Systrarna Eisenman

Potatis- och purjosoppa med limeblad

Av: Lisa och Monica Eisenman

Från: Soppor, bröd och röror

8 ingredienser

Systrarna Eisenmans version av en klassiker, med asiatisk touch. Receptet kommer från boken Soppor, bröd & röror.

Limeblad hittar man i asiatiska butiker och i välsorterade mataffärer. För en ännu mer asiatisk touch, byt ut crème fraîche mot kokosmjölk.

Se fler recept från boken

Soppor, bröd & röror

Ingredienser

portioner
  • 500 g potatis
  • 2 purjolökar
  • 2 msk smör
  • 1,25 l hönsbuljong (eller grönsaksbuljong)
  • 3-4 limeblad
  • 1-2 dl crème fraîche
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Skala och skär potatisen i bitar.
  2. Skölj och skiva purjolöken.
  3. Stek purjolöken och potatisen i smör i en kastrull i några minuter
  4. över låg värme.
  5. Tillsätt buljong och limeblad och låt puttra i ca 20 minuter eller tills potatisen
  6. är mjuk.
  7. Ta bort limebladen och kör soppan i matberedare eller använd stavmixer – men den ska inte vara helt slät.
  8. Häll tillbaka soppan i kastrullen och tillsätt crème fraîche.
  9. Låt koka upp. Späd med lite buljong om så önskas.
  10. Smaka av med salt och peppar.