Pilgrimsmusslor i champagnesås

Pilgrimsmusslor i champagnesås
Foto: Roland Persson
Systrarna Eisenman
Systrarna Eisenman

Pilgrimsmusslor i champagnesås

14 ingredienser

45 min

Lyxiga amuse bouche med pilgrimsmusslor och champagnesås. Receptet är hämtat ur boken Systrarna Eisenmans mingelmat.

I förväg
Denna amuse bouche är godast om den serveras nygjord.

Receptet är hämtat ur boken

Systrarnas Eisenmans mingelmat

Ingredienser

portioner

pilgrimsmusslor

  • 24 pilgrimsmusslor [ca 350 g]
  • salt
  • peppar
  • 1 msk olivolja

champagnesås

  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 1 msk smör
  • 1 dl vitt vin
  • 4 dl fiskbuljong
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 msk maizenaredning (ljus)
  • 1 tsk citron, färskpressad
  • 1 dl champagne (eller mousserande vitt vin)
  • salt
  • vitpeppar

Gör så här

  1. Fräs löken i smör tills den mjuknar utan att ta färg.
  2. Häll på vin och buljong och låt sjuda tills vätskan har reducerats till hälften.
  3. Sila bort löken, tillsätt 2 dl grädde och låt koka i cirka 10 minuter.
  4. Red såsen med maizena.
  5. Tillsätt citronsaft och smaka av med salt och peppar.
  6. Håll såsen varm.
  7. Vispa resten av grädden.
  8. Salta och peppra pilgrimsmusslorna.
  9. Värm oljan i en grill- eller stekpanna och stek pilgrimsmusslorna i cirka 1 minut på varje sida.
  10. Vänd ner den vispade grädden i såsen och rör i champagne.
  11. Fördela såsen i skedar eller på små tallrikar.
  12. Lägg en pilgrimsmussla i såsen.
  13. Servera direkt.