Systrarna Eisenmans sticky toffee pudding

Systrarna Eisenmans sticky toffee pudding
Foto: Roland Persson
Systrarna Eisenman
Systrarna Eisenman

Systrarna Eisenmans sticky toffee pudding

Av: Lisa och Monica Eisenman

Från: Vinterns söta

15 ingredienser

Det här är Monica Eisenmans absoluta favoritrecept ur boken Vinterns söta.

Ingredienser

portioner
  • 225 g dadlar
  • 2 dl vatten, kokande
  • 85 g smör, rumsvarmt (eller margarin)
  • 2 dl muscovadosocker (eller farinsocker)
  • 2 ägg
  • 2 msk ljus sirap
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 dl mjölk

Kolasås

  • 2 dl ljust muscovadosocker
  • 50 g smör
  • 2,25 dl vispgrädde
  • 1 msk ljus sirap

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla ugnssäkra portionsformar eller en muffinsplåt.
  2. Kärna ur och finhacka dadlarna och lägg dem i en skål. Häll över det kokande vattnet och låt stå i ca 30 minuter. Häll bort vattnet och mosa sedan dadlarna med en gaffel.
  3. Rör smör och socker poröst. Vispa i äggen, ett i taget.
  4. Blanda i sirapen. Blanda vetemjöl, bakpulver, bikarbonat och vaniljsocker. Varva ner mjölken och mjölblandningen.
  5. Rör försiktigt ihop smeten utan att överarbeta den. Tillsätt till sist dadlarna.
  6. Fördela smeten i formarna och grädda i ugnen i ca 20 minuter.
  7. Blanda alla ingredienserna till såsen i en tjockbottnad kastrull och koka upp. Låt sjuda i några minuter till en kolasås.
  8. Ta ut puddingarna ur ugnen och låt svalna i några minuter. Vänd sedan försiktigt upp puddingarna på assietter. Häll över kolasåsen.
  9. Om man vill ha ännu kladdigare konsistens kan man låta dem stå i några dagar. Stjälp upp puddingarna i en form. Häll över såsen.
  10. Täck försiktigt med lite folie. Se bara till att folien inte nuddar puddingarna och fastnar i kolasåsen. Puddingarna behöver inte stå kallt.
  11. Servera puddingarna varma eller kalla med kolasås och eventuellt en klick grädde.