Blåbärskaka med valnötsströssel

Blåbärskaka med valnötsströssel
Foto: Ulrika Ekblom
Systrarna Eisenman
Systrarna Eisenman

Blåbärskaka med valnötsströssel

16 ingredienser

Receptet räcker till cirka 8–10 bitar.

Ingredienser

  • 125 g smör, rumsvarmt
  • 1,75 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 2,5 dl gräddfil
  • 5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 3 dl blåbär [225-250 g]
  • 2 msk vetemjöl

strössel

  • 50 g smör, smält
  • 2 dl smulade digestivekex [6-7 kex]
  • 0,5 dl farinsocker
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 dl valnötter, grovhackad

Gör så här

  1. Värm ugnen till 175 grader. Smörj och bröa en rund bakform.
  2. Vispa smör och socker poröst. Tillsätt ägget och gräddfilen.
  3. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten.
  4. Blanda blåbär och mjöl i en separat skål.
  5. Rör ihop ingredienserna till strösslet.
  6. Häll hälften av smeten i formen. Strö över blåbären och hälften av strösslet. Klicka ut resten av smeten och strö över resten av strösslet.
  7. Grädda kakan i ca 1 timme. Täck med folie mot slutet om den börjar få för mycket färg.
  8. Låt kakan svalna i formen.