Rosa drömmar från snåren

Rosa drömmar från snåren
Foto: TV4

Rosa drömmar från snåren

Av: Lisa Lönner Pulkkinen

Från: Halv åtta hos mig

15 ingredienser

30 min

Bägare med rabarber från trädgården och skogshallon från sommarens slit i hallonsnåren, toppat med en maräng. Receptet kommer från programmet Halv åtta hos mig i TV4, där glada amatörer får visa prov på sin matlagningskonst.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Vin: Sauternes Nr 4153 Chateau de Levant
Beskrivning: Mycket söt, nyanserad smak med inslag av fat, mandelmassa, torkad frukt, saffran, honung och botrytis.

Ingredienser

portioner

Maränger

  • 4 äggvitor
  • 2,5 dl florsocker
  • några hallon
  • 1 krm vinäger

Vit chokladmousse

  • 200 g vit bakchoklad
  • 1 ägg (ekologiska)
  • 2 dl eko vispgrädde

Hallon- och rabarberlager

  • 2 dl skogshallon (eller andra hallon)
  • 0,5 dl strösocker
  • 6 stänger rabarber skurna i bitar
  • 2 msk sauternesvin
  • 1 dl vatten
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 msk agar-agar
  • 1 vaniljstång

Gör så här

  1. Maräng: Sätt ugnen på 100 grader. Skrapa ur en skål med en halv citron och tvätta sedan ur skålen med vatten och torka helt torrt. Vispa 4 äggvitor till hårt sku. Vänd ner 1 krm vinäger. Fortsätt vispa och häll långsamt i florsocker, lite i taget samt hallonen, låt dem krossas. Spritsa ut små toppar och lägg på smörat och mjölat bakplåtspapper. Sätt in i ugnen bakplåtspapper i 2 timmar. Stäng av ugnen och låt kallna. Detta blir många maränger, lägg undan och spara i två veckor till glasen eller liknande
  2. Vit chokladmousse: Smält vit choklad i vattenbad. Vispa 1 ägg och vispa sedan långsamt i chokladen. Vispa 2 dl vispgrädde. Vänd i grädden i chokladsmeten. Sätt in i kylen.
  3. Hallon- och rabarberlager: Koka hallon och socker i cirka 5 minuter och rör om. Låt kallna och häll upp i fyra vinglas. Skär rabarber och koka i 5-10 minuter i vatten och socker. Skrapa en vaniljstång och ha i den kokande rabarbern. Häll i sauternes. Häll i agar agar enligt förpackningen, koka 2-3 minuter och låt sedan svalna.
  4. Sammanställning: Häll först i skogshallonen och sedan vit. Chokladmousse. Avsluta med rabarberlagret. Toppa med en maräng och några hallon. Torka av kanter efter ev spill. Ställ in i kylen.