Kryddkakor

Kryddkakor
Foto: Henrik Frithiof
Lisa Lemke 2016
Lisa Lemke 2016

Kryddkakor

13 ingredienser

45 min

Kanske verkar inköpslistan lång, men dessa härliga kryddkakor är väl värda mödan! Härligt kryddiga och vackert glittrande av strösockret. Räcker till cirka 60 kakor.

Ingredienser

  • 75 g smör, rumstempererat
  • 30 g strösocker
  • 2 msk mörk sirap
  • 1 ägg
  • 2 dl grahamsmjöl
  • 1 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1 tsk malen ingefära
  • 0,5 tsk malen muskot
  • 0,5 tsk malen kanel
  • 0,5 tsk malen nejlika
  • 0,5 tsk malen kryddpeppar
  • 1 dl strösocker, till dekoration

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Rör smör, socker och sirap poröst med degkrokar. Vispa ner ägget. Blanda mjöl, bakpulver och kryddor och rör ner i smeten. Arbeta ihop till en deg.
  2. Rulla degen till ca 60 stycken hasselnötsstora kulor. Doppa ena sidan i strösocker och lägg kulorna ganska glest på bakplåtsklädda plåtar.
  3. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter, eller tills de är gyllenbruna och torra. (Det gör inget om de är lite sega i mitten) Låt svalna på galler.